Преди 30 години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Сега други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе, заяви Румен Радев след среща с родители на деца с увреждания, настояващи за радикални промени в социалната система. 
Това беше и задочният отговор на сутрешното тв интервю на Бойко Борисов, в което премиерът заяви, че държавният глава „стреля“ по правителството. Официален коментар на твърдението президентът отказа. Президентът Румен Радев участва заедно с колегите си  от Австрия и на Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис в конференция за устойчивото развитие на Дунавския регион.
Има много причини за провеждането на тази среща и в този формат точно в Русе, отбеляза Раден и изтъкна две от тях. 
Това са нашите последователни ротационни председателства на Съвета на Европейския съюз, които изискват изключителна добра координация и взаимодействие между нашите три държави, като проведохме много ползотворни разговори в тази насока. В тази сложна среда трябва да си партнираме още по-тясно и да имаме много ясни приоритети. Дискусиите бяха много важни, открити и отговорни по отношение на бъдещето. Втората причина да сме тук е Дунавската стратегия, не просто защото Русе е най-големият български дунавски град със своя европейски облик и история. И трите държави сме изключително заинтересовани да има позитивно развитие за Дунавския регион, подчерта Радев. 
Програмата на тримата президенти в Русе започна с разходка из центъра на града. Заедно с кмета Пламен Стоилов те изминаха пеш разстоянието по улица „Александровска“ до историческия музей, където официалната делегация бе посрещната от двама гвардейци. Там президентите обсъдиха основни теми от европейския дневен ред, а също и развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в Европейския съюз.
Радев специално благодари на кмета и неговия екип за невероятното домакинство, както и на ректора на университета проф Христо Белоев за чудесно организираната конференция. 
Чувствам се горд, че бях в Русенския университет, защото виждам един университет с високо ниво на амбиции, с глобално мислене и международно действие, специално похвали висшето училище Радев.
Президентите на Австрия и Румъния също споделиха, че са срещнали изключително гостоприемство и посещението им в Русе е било много приятно. Те са останали впечатлени от начина, по който кметът Стоилов ги е посрещнал и им е разказал много интересни факти за историята на Русе и региона. 
Що се отнася до Дунавския регион президентът Радев припомни, че Дунавската стратегия е приета с основна цел да се развие огромният потенциал на региона в икономическо отношение, както и транспортната, енергийната, дигиталната свързаност.
Седем години след приемането на тази стратегия не можем да кажем, че има някакъв съществен напредък особено по отношение на свързаността. Причините са много, но най-важното е, че тук няма заделени финанси, структури и ясни правила за действие. В момента Западните Балкани са приоритет и тяхната стабилизация е жизнено важна за Европа, но това не може да бъде причина да няма достатъчно внимание и усилия за развитието на Дунавския регион, защото от векове река Дунав свързва хората от долното, средното и горното поречие. По течението на река Дунав може да установим огромни регионални различия - тук са едни от най-успешните региони, но тук са и едни от най-слабо развитите и бедни региони, и те са в България. Много разчитаме успешното развитие на тази стратегия да има голямо влияние върху икономическото и социалното съживяване на цяла Северна България, коментира президентът.