Д-р Анна Ленкова завършва Медицинския университет във Варна през 2012 година. Година по-късно започва специализация по физикална и рехабилитационна медицина в Специализираната болница по лечебна физикална и рехабилитационна медицина „Медика“. През 2017 година придобива специалност физиотерапия и продължава да работи в Медицински център „Медика“ и физикалнорехабилитационната болница.

- Д-р Ленкова, какво представляват артрозните болести?
- Артрозите са хронично дистрофично ставно заболяване. Характеризират се с прогресираща загуба на ставния хрущял, промени в подлежащата кост и образуване на остеофити (шипове) по ръбовете на ставната повърхност.
- Каква е функцията на хрущяла?
- Здpaвият xpущял e eлacтичнa тъкан, кoятo пoкpивa кocтитe в oблacттa нa cтaвитe. Той пoзвoлявa нa кocтитe да ce плъзгaт eднa въpxу дpугa, дoкaтo пoглъщa eнepгиятa oт движeниeтo и има функцията на амортисьор. Пpи apтpoзaтa xpущялът ce изнocвa. B peзултaт нa тoвa кocтитe зaпoчвaт дa ce тъpкaт eднa в дpугa и това е съпроводено с бoлкa, пoдувaнe и cкoвaнocт.
- Каква е честотата на това заболяване и при кои групи от населението се среща?
- Артрозната болест е бавен, прогресиращ и инвалидизиращ процес с висока честота при човека. Според статистически данни тя засяга 12-15% от възрастното население, а във възрастта над 75 години от нея страдат 80% от хората. Това е най-честият артрит, засягащ милиони хора в световен мащаб. Преди 45-годишна възраст са засегнати повече мъже, докато след 55-годишна възраст от артрозна болест страдат повече жени.
Важно е да кажа, че всеки човек развива артрозни промени, които понякога се наблюдават при рентгеново изследване. На практика над 65 годишна възраст няма човек без артрозни промени в ставите. Оплаквания обаче има едва при 25% от засегнатите хора.
- Каква е причината да се появи това заболяване?
- Въпреки голямата честота на артрозата, не всички причини за възникването му са достатъно изяснени. Тя обаче бива първична и вторична.
Първична или идиопатична се нарича тази артроза, причините за развитието на която не са известни. Тук преобладават голям процент от случаите. При тази артроза може да се говори за рискови фактори, предразполагащи към развитие на заболяването, но не за директните причинители. Първичната артроза се среща предимно при хора в напреднала възраст, когато водното съдържание на ставния хрущял се увеличава, белтъчните му съставки губят качествата си, постепенно в хрущяла се появяват микропукнатини и настъпва разрушаването му. 
Известно е, че от артроза жените са засегнати 3 пъти по-често от мъжете.  Предполага се, че това се дължи на начина на хранене. Не на последно място са и генетичните фактори, които обуславят вродена непълноценност на хрущяла. Нивото на определени хормони в различни периоди от живота също може би играе важна роля за развитието на състоянието. Доказано е обаче, че артроза на носещите стави се развива по-често при хора с наднормено тегло.
За вторична артроза се говори, когато причините за възникването и са известни, тоест налице е някакво друго болестно състояние, в резултат на което възниква артроза в една или повече стави.
- Кои стави са засегнати най-често от артроза?
- Артрозата на гръбначния стълб /спондилартроза/ е на първо място по честота, следвана от колянна /гонартроза/, тазобедрена /коксартроза/, раменна /омартроза/ и на малките стави на ръцете. Артрозата може да засегне една или повече стави, като това може да бъде и симетрично.
- Спрете се по-подробно на отделните видове.
- Засягането на гръбначния стълб е най-често в шийния и поясния дял, където натоварването е най-голямо. Колянната и тазобедрената става са тези, които носят тежестта на цялото човешко тяло. Точно при тях засягането е симетрично, тоест получава се засягане и на двете стави.
- От какво се оплакват пациентите с артрозна болест?
- Най-вече от болката при движение, а хората в по-напредналите стадии имат болка и при покой, което е първият основен симптом при артрозите. Деформация на засеганатите стави и намалената ставна подвижност са другите оплаквания, които имат пациентите с това заболяване.
- Как протича това заболяване?
- Артрозите протичат вълнообразно, при което периодите на слаби до умерени оплаквания се редуват с периоди на обостряне, което се характеризира с денонощна болка, оток на околоставните тъкани, ставна хиперемия, мускулна контрактура и ограничение на ставната подвижност.
- Кога се обострят артрозите?
- Студът и влагата влошават това състояние. През преходните сезони пролет и есен обаче наред с много хронични заболявания се обострят и болките по ставите, които са много неприятни. Усилването на болките по ставите при метеорологични промени се нарича метеопатия и се наблюдава при почти всички страдащи от остеоартроза.
- Как се поставя диагнозата?
- В разговор с пациента се придобива информация относно вида и характера на оплакванията му. Сваля се подробна анамнеза кога са започнали оплакванията, в какво се характеризират и кога се усилват. 
Пациентът трябва да съобщи каква е болката, която усеща, къде тя е най-силна, от какво се засилва и от какво облекчава, каква е давността на оплакванията, имало ли някакви вродени заболявания на костите, ставите или на метаболизма, претърпял ли е травми на опорно-двигателния апарат, каква е професията му, активно ли спортува, как се придвижва, какви медикаменти е приемал досега и какъв е бил ефектът от тях, има ли други членове на семейството, които имат същите оплаквания и т.н.
След това следва обстоен преглед, като се обръща специално внимание на ставата, от която най-вероятно произхождат оплакванията. Сравнявайки със здравата става, се следи за белези на възпаление, като подуване, зачервяване и други, за отслабване на мускулатурата, за скъсяване на някой от крайниците или за странната му позиция. Изследва се силата и обемът на активните и пасивни движения в засегнатата става и накрая се прави анализ чрез оглед на стойката и походката.
Обикновено информацията от такъв преглед е достатъчна като ориентир за най-вероятната диагноза. Поставянето на точна и окончатена диагноза обаче изисква провеждането на изследвания на рентген, ядрено-магнитен резонанс или скенер.
- Кога се налага да се потърси лекарска помощ?
- Симптомите на артрозата могат да бъдат признаци и на други заболявания затова е препоръчително състоянието да бъде изяснено от лекар.
Наличието на болка в ставите или костите, загуба на обем на движение в дадена става, подуване на става и затопляне, повишена температура и загуба на тегло, зачервяване на кожата над ставата, скъсяване на крака и всички гореизброени симптоми са знак, че пациентът има нужда от лекарска помощ.
- Какво е лечението на това заболяване?
- Артрозите се характеризират с четири стадия на прогресия на заболяването. Основните цели на лечението са облекчаването на болката, увеличаване обема на движенията и подобряване качеството на живот. 
Лечението може да се проведе по няколко начина. Физиотерапията е основен метод за лечение на артрозните заболявания. В стадий на обостряне и при наличие на реактивен синовит се прилага имобилизация с цел да се намали механичното обременяване на ставата. В хроничния стадий физикалните методи са по-разнообразни. Прилага се кинезитерапия /лечебна физкултура/, която включва специални упражнения за поддържане и възстановяване на двигателния обем, и апаратна физиотерапия като ултразвук, лазерна терапия, магнитотерапия, както и ниско, средно и високочестотни токове пак в подходящи параметри и дозировки.
Добре е да се изготви специална програма за контрол на теглото, тъй като то е един от основните фактори за по-нататъчното износване на ставите и инвалидизиране на пациентите с това заболяване. При необходимост се препоръчват и помощни средства, които да предпазят ставите от по-нататъшна деформация.
Друг метод на консервативното лечение е фармакологичното, което цели намаляване на болката, подобряване на ставната подвижност и функционалния капацитет. То се провежда с нестероидни противовъзпалителни средства и модифициращи лекарства. 
 При ранна диагноза и лечение проявите на остеоартрозата могат да бъдат подобрени и ходът на заболяването може да бъде забавен или спрян именно посредством тези методи на лечение. При някои пациенти в крайни стадии на заболяването се налага хирургическо лечение, при което се отстраняват хрущялните или костни фрагменти или се извършва ставно ендопротезиране.
- Колко често препоръчвате да се прави физиотерапия?
- Физиотерапията се прави според индивидуалните нужди на пациента и според неговите оплаквания. При наличие на артрозно заболяване е добре да се направят поне два курса два пъти годишно през пролетта е есента. При по тежки изменения може да е необходим и по-голям брой процедури и курсове на лечение.