Съживяването на Корабната може да започне с ремонти, а след това и със строителство на нови съдове. Трябва да се привлекат всички сили за изпълнение на тази задача. Председателят на общинския съвет и кметът, които имат контакти с различни институции, могат да помогнат в търсенето на стратегически инвеститори за предприятието. Това заяви Пламен Рашев, председател на временната общинска комисия за проучване на обстоятелствата около прекратяване на дейността на предприятието, което беше запечатано от частен съдебен изпълнител през февруари 2017. 
Местната власт трябва да се намеси и да се оказва натиск върху министерствата на икономиката и на транспорта, депутатите също трябва да помогнат. Ако не защитим нашата общност, няма кой да го направи каза още Рашков. 
След затварянето на фирмата последваха две срещи при областния управител, намесиха се депутати, както и омбудсманът Мая Манолова, за да се разрешат проблемите около Корабната.
Рашев припомни, че при посещението си през май миналата година в Русе Манолова се ангажира да сезира прокуратурата за престъпления от общ характер - кражби, разграбване и унищожаване на предприятието, като в тази връзка преди около десетина дни от временната общинска комисия са изпратили питане до главния прокурор дали писмото на омбудсмана е стигнало до него. Информацията е необходима предвид насрочената за 17 май сесия на общинския съвет, като се очаква отговор в кратки срокове.
Ако наистина прокуратурата е сезирана, няма нужда и ние да го правим, но това е желанието на работниците, въпреки че те са писали до всички институции, посочи още председателят на временната комисия. 
Предложенията на комисията ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на общинския съвет в средата на месеца.