Девет отличия „Почетен гражданин на Русе“ бяха връчени вчера и с това общинската управа и Общинският съвет спазиха традицията в навечерието на празника на града да поздравяват най-достойните.
Щастлив съм, че тази година удостояваме с това отличие смелите жени, които преди 30 години поставиха основите на демокрацията в Русе, но и в страната, каза в приветствието си кметът Пламен Стоилов. Тези жени направиха така, че събудиха хората и им припомниха, че имат права, подчерта кметът, визирайки шестте русенки от „Паркстрой“, повели първите граждански протести в страната на 28 септември 1987 година - Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Вяра Георгиева, Евгения Желева, Албена Велкова и Стефка Монова. Изправени на предела на търпимостта от ужасяващите обгазявания с хлор на Русе, тези жени ежедневно дишат отровата, идваща от химическия комбинат „Верахим“ на румънския бряг на Дунав. 
На нас ни беше изключително тежко - още по-тежко ни беше преди да започнем борбата, каза Цонка Букурова вчера по време на церемонията по удостояване с отличията. Бяхме наясно какво рискуваме, подготвяйки и първата, и следващите демонстрации, но много по-зле се чувствахме преди да вземем това решение. Защото ние всеки ден бяхме навън, в градините и парковете на Русе, а там вече бяхме забелязали, че всъщност това, което беше нашата работа, се превръщаше в правене на „капани за въздуха“ - тежкият хлор се спотаяваше в короните на дърветата и оставаше там за дълго, разказа Букурова. 
Тя припомни как озеленителките започнали своя протест с писане на позиви и на лозунги по стените на сградите и по улиците. „А после Вяра го каза първа: „Само с позиви няма да стане. Трябва да направим де-мон-стра-ци-я!“. Останахме смаяни. Не ни беше дошло на ума такова нещо. Но веднага започнахме подготовката. И когато на 23 септември 1987 година Русе беше потънал в ново ужасно обгазяване, а русенските деца бяха строени пред паметника, за да им вържат пионерските връзки, с които те после се опитваха да си запушат носовете от разяждащия хлор, тогава решихме, че трябва да излезем на улицата незабавно“, продължи разказа си Цонка Букурова.
Така на 28 септември 1987 г. в България за първи път се провежда истинско протестно шествие, което предизвиква лавинообразна реакция в страната и чужбина, а днес историците вече го квалифицират като първата сериозна изява на гражданското общество в социалистическа България. 
Вчера кметът Стоилов и председателят на ОбС Христо Белоев връчиха отличията „Почетен гражданин“ на четири от храбрите озеленителки - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова. Посмъртно званията се дават на Евгения Желева /получи го нейният съпруг Жельо Желев/ и Вяра Георгиева /то бе връчено на нейната сестра Цонка Букурова/. Почетен гражданин посмъртно стана и друга емблематична русенска личност - многодетната майка и общественичка Мария Варамезова. Тя се присъединява към първите протестиращи срещу хлорните обгазявания и е учредител на „Екогласност“. Нейната награда получиха две от шестте й дъщери. 
Двама видни творци са другите нови носители на званието за почетно гражданство. Единият е починалият през януари 2016 г. художник Пламен Монев, творил в сферата на живописта, графиката, приложното изкуство, както и посял пиетета към изящното у стотици русенски ученици от Националното училище по изкуствата. Отличието получи неговата вдовица Камелия Монева. Като благодари, тя припомни, че Пламен е един от организаторите на екоизложбата на млади русенски художници, последвала първите протести на централния площад. 
Деветото звание „Почетен гражданин на Русе“ се присъжда на виртуозния цигулар Светлин Русев. Роден през 1976 г. в града на Дунава и тук получил първите си уроци по цигулка, музикантът от десетилетия е гражданин на света: живее и преподава в Париж, концертмайстор е на Симфоничния оркестър на Швейцария в Женева, изнася концерти по целия свят. Но от миналата година е и артистичен консултант на фестивала „Мартенски музикални дни“, като в последните години не само самият той участва в него, но и води именити свои колеги изпълнители със световна известност. Многобройните професионални ангажименти не позволиха на Светлин Русев да получи отличието лично, това направи неговата сестра Елина Русева. Тя прочете и кратко, но сърдечно и вълнуващо писмо от виртуоза, който уверява: „Винаги нося в сърцето си очарованието на любимия град, тук винаги творя с радост“.