Няколкто дни преди празника на Русе на 6 май ценителите на високия артистизъм получиха двудневно зареждане с настроение. Това направи джаз уикендът, който организира в двата последни дни на април общинското предприятие „Русе арт“ и Клубът на дейците на културата. Първата вечер премина под знака на кадифения тембър на Васил Петров и новата селекция от джаз стандарти, изпълнена от именития джазмен в компанията на пианиста Йордан Тоновски, баскитариста Христо Минчев и перкусиониста Кристиян Желев. 
На 30 април русенци откриха за себе си саксофонния квартет от Унгария „Роуд Сикс Сакс“, който за първи път свири в Русе. Както анонсира Виктор Тот, обявен за саксофонист номер 1 преди два сезона, квартетът свири джаз, фънк, фолк, съвременна и балканска музика. Русенци станаха свидетели на магичното „преображение“ на четирите саксофона, които в българските хороводни мелодии звучаха като гайда, гъдулка, кавал, тъпан, а в другите произведения създаваха усещането за щрайх или за духов оркестър. 
С аплодисменти публиката посрещна Христо Йоцов и квартет „Jazz Cats“ от новия проект на перкусиониста. В ролята на „джазовите котки“ влязоха пианистът Любомир Цанев, дипломиран композитор от Бостън, басистът Димитър Карамфилов, саксофонистът от Барселона Арнау Гарофени и самият Христо Йоцов. Вълшебни импровизации, отпращащи ту към класически джазови формати, ту към нови и свежи открития и комбинации накараха залата да настоява за бис. Тогава прозвуча новото парче „Червена луна“, като преди това Христо Йоцов призна: „Радвам се, че свирим точно тук, в Русе, точно на Световния ден на джаза, по същото време, когато се свири джаз в Санкт Петербург, в Ню Йорк и къде ли още не по света“. Той благодари на Мариан Савов като главен организатор на събитието и на Диана Ковачева от КДК - „една моя приятелка, с която от години работим прекрасно за каузата на джаза в Русе“.