Дунавският драгажен флот се включи в битката с комарите по Дунав с безплатен транспорт. Екипажът на пътническия кораб „Русчук“ на Драгажния флот натовари на борда техниката на фирма „Санси“ и обиколи остров Люляка от двете му страни. Така специалистите от „Санси“ успяха да напръскат растителността на сушата откъм реката за първи път откакто се извършва обработка срещу комарите.
След това „Русчук“ слезе по течението до двата острова срещу Мартен и Сандрово, които също бяха обработени срещу хапещите насекоми. Вятърът обаче обърна посоката си и третирането на бреговата ивица от Сандрово до Русе стана невъзможно. Поради това пръскането бе отложено за по-подходящо време. 
Направихме този жест за града на добра воля, защото островите не са пръскани никога за комари откъм реката, а те са главните развъдници. Освен това ние сме русенци и искаме като излезем на разходка в града, да не ни хапят комари, казаха за „Утро“ собственикът на Драгажния флот Валери Иванов и синът му Цветан, който е в основата на благородната идея.