Каквито и колосални залози в милиони евро да са се изсипали в букмейкърските къщи за изхода от мача „Септември“-“Дунав“, не може да се отрече, че русенският отбор изигра най-добрия си мач през пролетния сезон. И въобще, поне на пръв поглед, не изглеждаше, че столичани се държаха благотворително и че подариха трите точки. Свидетелството са уцелената греда в рамката на Мартин Луков, три-четири чисти положения пред русенския вратар, при които топката буквално се разходи по голлинията, феноменален плонж на русенския вратар в долния ляв ъгъл след изстрел от няколко метра. А и беснеещият на официалната трибуна спортен директор на „Септември“ Кристиян Добрев едва ли ще е чак толкова блестящ актьор, за да изиграе гняв до посиняване. 
Да, „Дунав“ наистина игра добре, спокойно, умно, комбинативно и подредено. Нямаше го безцелното изритване на топката, защитата бе почти безупречна през първото полувреме, халфовата линия спечели тотално средата на терена, нападателите показаха усърдие с добро движение и смяна на местата. Зад тях пък действаше Васил Шопов, който, когато играе с настроение, добавя несъмнена класа в офанзивния облик на отбора. Шопов се постара и в защита, така както се стараха всички. Един Юлиан Ненов например толкова се раздаде в отбрана, че към края на мача грохна физически и нямаше сила да нанесе удар, след като се бе озовал сам и на няколко метра срещу вратата.
Като цяло всички свършиха своята работа - от Попадийн през Ковачев, Патев, Васев, неуморните Димов и Станоев, хитрия Карагарен, лидера в офанзивата Исмаил Иса, реализирал четвъртия си гол в 6 мача.
А отборът - не само защитата, защото става дума за колективен спорт - пак допусна фрапантни грешки. През второто полувреме отборът се поразкъса на няколко пъти и позволи на домакините да организират бързи контри в разредени пространства. Тогава само чудото остави суха вратата на Луков. Липса на концентрация? Умора? Скромен тактически багаж? Анализът трябва да е на дневен ред пред старши треньора Малин Орачев.
Най-хубавото е, че „Дунав“ записа трета поредна победа, което значи нова щипка самочувствие. Този отбор може - показа го срещу устремилия се да щурмува квота в Лига Европа тим на „Септември“. Само дето се видя още с просто око, че силите в българския футбол след петото място в класирането са толкова изравнени, че никой не може да си позволи лукса с подценяване на някого. Затова и никой не бива да се съмнява, че срещу „Витоша“ и по-напред в борбата за оставане в Първа лига ще бъде толкова леко. 
С играта си от мача със „Септември“ „Дунав“ даде сериозни надежди, че може да извърви достойно спасителния си път.