Откъси от съвременни европейски произведения ще звучат на пет нетрадиционни за четене места в Русе на 9 май от 18 до 22 часа, като така Русе ще се присъедини към международното събитие Нощ на литературата.
На Вазата в младежкия парк Ивайло Ненов ще чете новопреведена поезия на Тадеуш Ружевич, а на паметника на Баба Тонка Кадри Хабил ще влезе в ролята на правнука на Мюнхаузен с откъса от Урс Видмер.
В Дом Канети на ул. „Славянска 12“ русенци ще могат да чуят преведения от френски роман на Елица Георгиева, който получи награда за дебют във Франция, а четенето ще направи Ясена Господинова.
В беседката пред библиотеката Людмила Петрова ще чете откъси от книгата на Рафик Шами за Багдад, а на рибарската платформа на запад от Морска администрация Крум Берков ще запознае русенци със сватбата на шараните според чешкия автор Иржи Кратохвил.
Тези, които обиколят и петте нетрадиционни за литература места и за доказателство покажат печати върху една от раздаваните специални листовки, ще получат награди.
Нощта на литературата се организира от дружество „Елиас Канети“ в партньорство с читалище „Христо Ботев“, регионалната библиотека, Чешкия център и Гьоте институт София.