Когато говорим за автентична гражданска съпротива, не може да игнорираме заслугите на русенци и по-специално на жените от „Паркстрой“, с които започна всичко това. Няма по-емблематичен случай на гражданска активност и на гражданско действие у нас през целия тоталитарен период от съпротивата на русенци. Това каза председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев и ръководител на документалната изложба „Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989), която беше открита вчера в Русенския университет. Той подчерта, че цялата изложба е един поклон пред тези жени и пред всички онези русенци, които не се страхуваха да се изправят срещу режима.
Изложбата е част от тематичния научен семинар, посветен на 30-годишнината от първите екологични протести. Сред гостите на събитието беше и екоминистърът Нено Димов, който подчерта, че никой няма да забрави събитията в Русе и майките с количките, независимо дали са минали 30 години или много повече. „Това е един знаменателен момент. Онова, което направиха русенци преди 30 години, беше не просто борба за чиста околна среда, а за държава, която не феодализира своите граждани, която е благосклонна, а не тиранин, борба за свобода. Това начало е много повече от борба за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите, базирано на семейството, на ценностите на местната общност, на патриотизма“, каза още министърът. Той посочи, че се радва, че живее в държава, в която може свободно да се протестира. „Когато русенци протестирахте, рискът беше огромен, днес може би е модерно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и искрено благодаря на тези смели жени, които започнаха“, обърна се Димов към присъстващите участници от първите екопротести.  
Координатор на проекта за 30-годишнината от първите екологични протести е историкът и архивист Веселина Антонова, която отбеляза, че е започнала тази тема преди 15 години. С изключителното съдействие на Телевизионния център направихме проучване, интервюта, успяхме да издирим и фотографите, които да предоставят техните снимки. Стъпка по стъпка, благодарение на екипа, събрахме, комплектовахме и показахме това, каза тя. 
Част от документалната изложба е и арт инсталацията на ученици от училището по изкуствата „СМОГ“ с маски и противогази, допълнени от червени пионерски връзки, която е реплика на изложба от 1987 на ателието на младите художници тогава. 
Много е важно, че младите бяха тук. Радвам се, че се съгласиха да участват и да направят тази инсталация. Това, което вложихме в техните знания, ще остане в тях и ще се мултиплицира, а това е смисълът на нашата работа, каза още Антонова.