Антифризът е важна част от сложната система в автомобила. Чрез нея става охлаждането на двигателя и въпреки че смяната му е често пренебрегвана, трябва да се знае, че е от голямо значение за безпроблемното функциониране на мотора.
Охладителната течност има и друга функция. Тя защитава мотора от корозия, но само ако е в срок на годност. Поради тази, а и поради редица други причини, като оптимално охлаждане например, антифризът трябва да се сменя на пет години.
Задължително условие е да се види точният вид на охладителната течност, защото според вида и модела на двигателя антифризите са различни. В повечето случаи основен индикатор е цветът, но има антифризи с еднакъв цвят и с различни свойства.
За това, ако не сте сигурни за вида антифриз, когато доливате или го сменяте, то задължително се консултирайте с експерт, на който имате доверие. Използването на некачествен антифриз или пък на вода води до корозия на металните повърхности.
Освен това могат да се получат повреди по гумените и пластмасови елементи от охладителната система, както и блокаж на термостата, повреда на водната помпа и запушване на охладителните канали.
Вследствие на тези проблеми двигателят прегрява и често пораженията по компонентите му са необратими. В заключение, следете нивото на антифриз в системата, използвайте качествени продукти и сменяйте антифриза на всеки пет години.