Проблемите на съвременните двигатели могат най-лесно да бъдат определени само с диагностика на компютър. Има и още един начин да разберем дали моторът е в добро здраве и той е благодарение на цвета на пушека от ауспуха. Според някои експерти това често спестява доста проблеми, които със сигурност ще се появят по-късно, пише сайтът Аутомедиа.
Всичко е наред
Важно е да се знае, че всичко е наред, когато пушекът е безцветен и едва забележим. Бял дим може да излиза единствено, когато двигателят загрява при студено време, но след като моторът достигне работната си температура, той отново трябва да стане безцветен. Това се отнася както за нови, така и за стари двигатели.
Бял дим
Както стана дума, белият дим се появява при всяка втора кола. В повечето случаи това е напълно нормално, тъй като с такъв цвят е парата, образувана от конденза, натрупан в изпускателната система по време на престоя на автомобила. Когато влагата от тръбите започне да се изпарява, изхърлените газове трябва да стават отново прозрачни.
Ако това не се случи и при топло време те са бели на цвят, в двигателя по някакъв начин е попаднала вода или охладителна течност. Във втория случай димът ще има сладникъв мирис на антифриз, а свещите ще бъдат покрити с сиво-бял нагар. Причината може да бъде дефектирала гарнитура на цилиндровата глава.
Син дим
Ако от ауспуха излиза синкав дим, това не е никак добре за двигателя. Най-вероятно в горивната камера е попаднало и масло. Затова първо проверете нивото на самото масло - в повечето случаи то със сигурност ще е по-малко от обичайното.
По принцип синкавият дим означава именно липса на масло. Причината може да бъде възрастта на автомобила, като тогава е нужно да се сменят сегментите на буталата. Ако забележите синия дим навреме, ремонтът може и да излезе по-евтин, но ако закъснете - последствията ще бъдат сериозни.
Първото нещо, което трябва да направят в сервиза, е проверка на компресията на мотора. Ако всичко е нормално, най-вероятно проблемът е в гумичките на клапаните. Ако компресията не е достатъчна - то вината е в сегментите. При турбо и дизеловите двигатели повредата може и да не е в самия мотор, а в турбината, която в някои случаи може да вкара масло в горивната камера на двигателя. Това може лесно да се разбере, ако във въздушните турбо пътища има наличие на масло (когато всичко е наред, те са сухи). Ако проблемът е в турбината, няма време за губене. Игнорирането на проблема ще доведе до основен ремот на двигателя и до смяна на турбината.
Черен дим
Черният дим от изпускателната тръба се забелязва най-вече при дизеловите двигатели. Това показва проблем при системата за пречистване на газовете. Тук може да минете само със смяна на филтъра за твърди частици. Възможно е обаче да има проблем с изгарянето на горивото. Затова първо трябва да се провери въздушният филтър, а след това и изпускателният колектор. Може компресията в двигателя да не е достатъчна. Вероятно горивната помпа не работи както трябва и така освен всичко се повишава и разходът на гориво.
При бензиновият двигател проблемът може да бъде в системата за запалване, която не възпламенява горивото и то отива директно в ауспуха. В подобен случай моторът просто ще изгасне. В някои случаи проблемът е в инжекторите, като тогава оборотите на двигателя няма да бъдат стабилни.
Така или иначе, игнорирането на черния дим от ауспуха е огромна грешка. Проблемът трябва незабавно да бъде уточнен и съответно отстранен, иначе последствията ще бъдат доста по-сериозни и съответно по-скъпи. Черният дим първо убива катализатора, а той не е от най-евтините.