57-годишен мазач в строителна фирма е загинал в края на работния ден на 12 април, след като си глътнал езика. Инцидентът е станал по време на почивка около 16:30 часа, когато работници седнали да изпушат по една цигара. Мъжът се олюлял, паднал и си глътнал езика и макар че колегите му веднага му оказали първа помощ, пристигналата спешна помощ само констатирала смъртта. За злополуката съобщи Георги Георгиев, главен експерт в Инспекцията по труда в Русе, като посочи, че по всяка вероятност конкретната причина е инфаркт или инсулт, тъй като по данни от болницата човекът е страдал от остра сърдечна недостатъчност. В момента тече разследване на НОИ, което ще изясни дали злополуката е трудова. 
Строителството се раздвижи, а с това започнаха и злополуките, като от началото на април има още две, за които също все още тече проверка. 
На строеж на хале за съхранение на земеделска продукция работник, който заварявал, паднал от 5-6 метра височина. Откаран е в болница със счупени крака. От обясненията, които е дал, става ясно, че не е ползвал задължителния защитен колан, тъй като му бил неудобен. От проверката до момента е установено, че работникът е с трудов договор, застрахован е и са му били осигурени лични предпазни средства и работно облекло. 
Третата трудова злополука е във фирма за производство и търговия с метални изделия. Общ работник помагал при товарене на камион с електрозаварени армировъчни мрежи, които били опаковани с дебела тел, но при повдигането с кран опаковката се скъсала, мрежите паднали върху мъжа. Той е откаран в болница с разкъсно-контузни рани.  
От Инспекцията по труда извършват редовно проверки в строителството, като задължително се проверява санирането на жилищните блокове. Приоритетно се проверяват местата, където има работа на височина и изкопи, като най-честото нарушение е необезопасеност на самите строителни обекти. Именно по тази причина през март има и спряно строителство на жилищна сграда заради необезопасени контури на етажните плочи и стълбища. 
А иначе през изминалия месец инспекторите са извършили 117 проверки за спазване на трудовото законодателство, като са установени 641 нарушения. Дадените предписания са 630, като са съставени 13 акта за установяване на административно нарушения. 26 са сигналите на граждани, като голяма част от тях са за неизплащане на обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения - за неизползван платен годишен отпуск, при пенсиониране.