51-годишен мъж от Бяла три години вземал пенсията на мъртвата си майка, като скрил смъртта на 79-годишната жена. Авторът на зловещото престъпление се разследва по две линии. По-леката е за измама, а по-тежката - за убийство с користна цел.
А.С. живеел със семейството си в Девня и всеки месец идвал в Бяла да получава пенсията на майка си с пълномощно, което тя му издала преди много години. През май 2015 година синът дошъл да получи поредната сума, но по думите му открил майка си мъртва в леглото си. Вместо да обяви смъртта й и да я изпрати с достойнство, синът заключил вратата на къщата и се прибрал у дома си. Пред служители в НОИ и пред съседи мъжът хладнокръвно разказвал измислици, че майка му е на лечение в Русе и по здравословни причини не може да получава пенсията си лично. А за да е по-убедителен от време на време отварял прозорците на къщата и светвал крушките, за да имитира, че в жилището има живот. За успеха на театъра му помагал и фактът, че къщата на жената е отдалечена от другите къщи на улицата и няма близки съседи. 
С времето обаче хората започнали да се съмняват, че жената е жива и сред тях започнала да се носи мълвата, че А.С. може би е убил майка си, заровил я е в двора и продължава да й прибира пенсията.
Броженията стигнали до полицейското управление в Бяла и когато във вторник синът пристигнал за поредния „транш“, криминалисти разбили вратата на къщата, намерили мумифицирания труп на майка му в леглото и го задържали. Тялото е откарано за аутопсия в Съдебна медицина в Университетска болница „Канев“, която трябва да установи дали има данни за насилствена смърт на 79-годишната жена.
По време на първоначалния разпит алчният син казал, че е скрил смъртта на майка си, защото парите не му стигали и решил да продължи да получава пенсията й от 230 лева.