Кражба на цяло предприятие за добиване и търговия с криптовалути бе разкрита от криминалисти от Русе и Ловеч, а операцията приключи със светкавични арести на двама мъже в Мартен и Ряхово в 5 часа сутринта в сряда. В задържането им, напомнящо на полицейски екшън, са участвали цивилни служители на МВР и членове на силите за бързо реагиране. В резултат на светкавичните действия на маскираните са задържани известните в миналото русенски автокрадци Радослав Б. и Антоний К. Тъй наречените ферми за биткойни представляват помещения, оборудвани със свръхмощни компютри, правещи изключително сложни изчисления. Това е част от блокчейн технологията, с която се добиват нашумелите напоследък с фантастичните си курсове криптовалути. Процесът, съпътстван от консумация на огромно количество ток, стана популярен с жаргонното си наименование „копаене“, а машините са известни като „копачки“.
Точно за такава ферма в курортното село Чифлика край Троян научили Радослав и Антоний и решили да направят удара на живота си. Поставили под наблюдение собственика на машините и през февруари им се удал случай да атакуват. Човекът отсъствал и в това време двамата съучастници се вмъкнали в дома му и отнесли откритите там 23 суперкомпютъра на стойност 115 000 лева. След това си разделили машините и ги отнесли в къщите на сочения за мозък на престъплението Радослав в Мартен и Ряхово, където започнали да копаят биткойни и да мечтаят за чакащите ги купища пари.
След жалбата от ограбения собственик на компютрите полицията започнала методично проучване на този специфичен финансов сегмент в интернет и стигнала до информация, че в него внезапно са се появили нови играчи от Мартен и Ряхово. Тръгвайки по тази следа, криминалистите успели да стигат до Радослав и Антоний и картината се изяснила.
След задържането им двамата са откарани в следствения арест в Ловеч, а мощната и скъпа техника е върната на собственика й.