Интересът към дуалното обучение расте, както от страна на учениците, така и от страна на фирмите. Това заяви за „Утро“ Румяна Костадинова - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ към Министерството на образованието и науката. Тя бе в Русе заради провеждащите се в нашия град финални конкурси за най-добър млад инсталатор и за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране“.
Дуалното обучение бе стартирано едва през 2014 г., така че започналите в началото на гимназиалното обучение са още 9-10 клас. Програмата бе разширена и сега в нея имаме и ученици 11-12 клас, първите от които завършват тази година, обясни Костадинова. Тя посочи русенската гимназия „Атанас Буров“ като едно от училищата, които много активно работят в това направление.
Учениците от 9-10 клас получават стипендии от 50 лева на месец. Тези от 11-12 клас са вече на заплата от фирмите по трудов договор, като по закон трябва да получават поне 90% от минималната заплата съобразно изработеното време, което за тях е три дни в седмицата по 7 часа. Облекчен е режимът за издаване на разрешителни от Инспекцията по труда в такива случаи, така че тази пречка се очаква да отпадне и да няма забавяния. 
Остава друг проблем, често посочван от работодателите - липсата на каквато и да е гаранция, че ученикът ще започне работа при тях след завършването на гимназия. Костадинова обаче посочи, че този проблем е двустранен, тъй като и работодателите не искат да поемат гаранции, че ще вземат ученика на работа. Единственият начин е те да предложат на гимназистите отлични условия за реализация, а те пък да се постараят с усвояването на професионални знания и умения, така че да си гарантират бъдещото работно място. 
Девет отбора, три от които от ПГ „Атанас Буров“ - Русе, участват във финалния кръг на националния учебно-професионален конкурс за най-добър млад инсталатор 11 и 12 клас. Десетокласниците в дуална форма на обучение са общо 6 екипа, два от които от Русе, каза вчера директорът на „Буров“ Венцислав Василев. От дълги години гимназията е постоянен домакин на състезанията, организирани от „Овергаз“ в партньорство с образователното министерство. Газовата компания е една от тези, които най-рано разбраха предимствата от ранната работа с подрастващите и доста нейни кадри са завършили „Буров“. 
Вчера участници в състезанието споделиха за „Утро“, че са доволни от обучението и стипендиите, които им осигуряват училището и фирмата и виждат бъдещето си в „Овергаз“.