Бесарабският българин Александър Танасов спечели състезанието за най-силен студент „Стронг ман 2018“, провеждано по традиция всяка година в Русенския университет. Седем участници мериха сили в четири дисциплини - обръщане на 75-килограмова гума, фермерска разходка с тежести, хвърляне на пудовка и най-атрактивната - дърпане на кола, пълна с мажоретки. Танасов спечели състезанията с гума и пудовка, а в другите завърши втори и трети.
Александър Танасов е пристигнал в Русе от Молдова през октомври миналата година, за да учи кинезитерапия. За „Утро“ той сподели, че е родом от село Валя-Пержей в област Тараклия, населявана предимно от етнически българи. И следва пътя на сестра си Ирина, която вече завършва висшето си образование по фармация в София. Родителите му са още в Молдова, но Александър е категоричен, че за него вече няма път назад.
Насочих се към кинезитерапията, защото имах болки в кръста и исках сам да се лекувам, обясни Танасов. Тези проблеми явно вече са зад него, тъй като вчера младежът демонстрира прекрасна форма и заслужено спечели титлата „Най-силен студент“. Александър е и шампион по канадска борба на университета, участвал е вече в няколко любителски турнира и тренира упорито, за да успее в този спорт и на по-високо ниво.