Вместо да се дисциплинират от камерите за висока скорост, нарушителите на пътя се увеличават прогресивно. Този извод се налага от данните от приключилата операция срещу движението с непозволена скорост.
По 360 шофьори са заснимани на ден да летят по бул.“България“ от стационарната камера на бензиностанция „Лукойл“ от 16 до 22 април, когато КАТ следеше в града и региона за спазване на скоростните режими. За седемте дни устройството е записало в паметта си 2519 нарушители, като 956 от тях са натискали без мярка газта нощно време.  
С мобилните камери пък са хванати 789 любители на високите скорости в града и извън него през деня и 34 през тъмната част на денонощието.
Статистиката сочи, че заловените общо 3342 джигити за седмица в Русенско са два пъти повече от засечените с висока скорост в предходна акция на КАТ през миналата пролет. Възходящата тенденция се потвърждава и от факта, че за четири месеца - от декември до април, стационарната камера на „България“ засне по 270 шофьори с висока скорост на ден или общо 32 400 нарушители. Сега само за седмица на околовръстното са заснети над 2500.
80% от тях са чуждестранни камиони, чийто шофьори карат както си искат по булеварда на път за границата или на връщане към родните си места. Те също няма да се отърват от глоби. На писма от КАТ до контактните центрове в Гюргево, Молдова, Капитан Андреево, Гюешево, Калотина и Кулата се получават отговори с адресите на нарушителите, на които се изпращат снимките и актовете. Ако и това не помогне, доказателствените материали и наказателните постановления се разпращат на граничните пунктове в страната и щом неиздължилите се нарушители бъдат засечени да влизат или излизат от страната, граничните служители им връчват актовете и не ги пускат да продължат, докато не си платят.
Добрата новина е, че кървавите катастрофи в региона тази година са сведени до минимум благодарение на постоянното патрулиране на полицейски екипи по критичните места по пътищата за Бяла и Разград.