15 търговски обекта от Русе ще бъдат запечатани от данъчните в скоро време, става ясно от списъка на НАП за обектите, подлежащи на запечатване, който регулярно се публикува от приходната агенция. От началото на годината списъкът непрекъснато набъбва, тъй като новите хванати в нарушение търговци са повече от тия, на които наказанието изтича. Обектите хлопват кепенците най-често заради продажби без касови бележки и други хватки за укриване на обороти. 
През последните седмици обект на целева якция явно са били магазини за продажба на бързи закуски - от общо 15 обекта четири имат точно такава бизнес дейност. Данъчните искат да затворят ресторант на ул. „В.Търново“, магазини на „Св.Троица“ и „Николаевска“, двете популярни кафенета „Европа“ и „Ла Крема“, плод-зеленчук и др. Под ударите им попада и пункт за годишни технически прегледи на бул.“Тутракан“.
Обектите могат да бъдат затворени за срок от максимум 30 дни, като на фирмата, която ги стопанисва, се налагат и парични глоби или имуществени санкции в зависимост от нарушението. Много често потърпевшите търговци обжалват наложения акт, така че той може да падне или да влезе в сила след известно време.
От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект с установени данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. Според последната справка от вчера, на затваряне подлежат 220 търговски обекта в цялата страна. Списъкът се актуализира всеки ден.
До публикуването на наложените актове се стигна, след като през 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. След последните промени в ЗДДС, подлежащият на запечатване обект се затваря независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва.