Мисля, че никой няма съмнение, че магистралата Русе-Велико Търново е приоритет и че е във всички възможни графици на изпълнителната власт да се реализира. В това отношение смятам, че всички народни представители и политически сили си свършихме работата - от една абстракция преди 4 години тази идея ще се случи. До края на годината ще бъдат възложени процедурите за изпълнение за двата участъка - от Дунав мост до обхода на Бяла и обходът на Бяла. Вероятно до края на следващата година ще бъде възложен и третият участък до Велико Търново. Всички русенци може да бъдем доволни от темповете, с които се е ангажирала изпълнителната власт с реализирането на този проект. Това каза депутатът Искрен Веселинов на пресконференция вчера, в която участва и областният управител Галин Григоров. 
И двамата отбелязаха, че след зимата състоянието не само на пътя между Русе и Бяла, но и на много второкласни и третокласни пътища в областта е трагично. В тази връзка преди около десет дни те са провели среща с председателя на Пътната агенция, като са получили категорични ангажименти за ремонти на няколко пътни отсечки. През лятото ще стартира цялостен ремонт на участъка от Мидата до Русе, а до края на годината ще се обнови и пътната отсечка между Ветово и Сеново. Другият ангажимент е за пътя Русе-Кубрат, като очакванията са в най-скоро време по оперативна програма „Регионално развитие“ да бъде възложен ремонт на този участък, който Веселинов определи като най-критичният второкласен път, който не е ремонтиран цялостно от края на социализма.

Апелативният съд гледа в края на май
жалбите от Хотница и Горна Оряховица

Жалбите от Хотница и Горна Оряховица срещу трасето на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще бъдат разгледано от Апелативния съд във Велико търново на 28 май. Това стана ясно след вчерашното заседание на магистратите, които разгледаха внесените документи, дадоха ход на делото и насрочиха следващото заседание по него след малко повече от месец. След неговото провеждане, ако не възникнат някакви непредвидени обстоятелства, които да налагат ново заседание, съдът ще се произнесе в рамките на месец.
Жалбите срещу магистралата са близки до абсурда.
Според активистите от Хотница - преселилият се компютърен специалист Господин Гюров, подкрепен от англичани с имоти там, новата артерия, минаваща впрочем извън селото, щяла да вкара непоносим трафик и да развали идиличния живот на местните хора. Самите хотничани, включително и кметът, нямат никакви претенции, но съдебната машина бе задвижена от Гюров и съмишлениците му.  
Другото оплакване е на инициативен комитет от Горна Оряховица, който пък иска точно обратното - магистралата да не заобикаля отстоящия на няколко километра от Търново железничарски град, защото така обричала инокомическото му развитие.