И в Чехия храните по-добри

С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци, пиле и ориз у нас в сравнение с това, закупено от Германия, при това ако се абстрахираме от ДДС, защото там е 7%. Всъщност така крайната цена е с 40% по-висока.

Този пример даде замеделският министър Румен Порожанов за двойния стандарт в "Чети етикета" по Би Ти Ви. Детските храни са една от 11-те групи храни, които са изследвани.

53 хранитерни продукта, 106 проби е обхванало поседното изследване от февруари до април, обясни Порожанов. Германия, Игалия, Австрия и Чехия са държавите, с окито се сравняваме. Чехия е от страните, които попадат в нашия контекст - че храните са различни от западните, но ние установяваме, че имаме по-лоши храни и от чешките. Много от продуктите се произвеждат отделно за България и Румъния, каза министърът.

При 40 продукта имаме идентична информация на етикетите, но при 13 - а това са 25%, има различие в състава и хранителната стойност. Това са мляко за малки деца, моцарела (пробите не са италиански), безалкохолни напитки.

Най-малко портокал - под 5%, има в състава на съответната напитка в България и Унгария. Той е 5%, в Италия е 12%, в Испания - 8, посочи Порожанов. Става дума за голяма фирма. В другите държави се правят със захар, в България, Испания и Унгария - с глюкозо-фруктозен сироп. Всичко това обаче си е обявено на етикета.

При моцарелата и грамажът на прподаваната у нас се оказал по-малък, освен че вкусът не е автентичен.

При шоколадовите продукти и при зеленчуковия бульон има различия, изреди още министърът.

В изследваните моцарела, безалкохолните и шоколада освен съдържанието по етикет има разлика във вкуса. Физико-химични различия има само в 1 продукт - млякото за малки деца, а разминаване в обявено и реално съдържание на продукта се установява при какаото, вложено в един от изследваните шоколади, както и в общата енергийна стойност. Хубавият шоколад е произведен в Германия, а този на българския пазар - в Полша, като става дума за една и съща марка.

При детското мляко у нас е по-голямо съдържанието на растителни мазнини.

42% от продуктите са по-скъпи в България, като това е в хипотезата на нетни цени - абстрахирано ДДС, съобщи Румен Порожанов. Ако са добави ДДС, което у нас е сред най-високите в ЕС, гова означава поскъпване с много повече.

Паста в Италия например струва със 166% по-малко, отколкото на българския пазар. Инстантен чай в плодов вкус е с 80% по-скъп у нас, вурстчетата в Германия са с 47% по-евтини, изреди министърът.

Резултатите са аналогични на тези, получени миналото лято, потвърждава се трендът и дебатът за еднаквото качество на продуктите и равни права на потребителя е поставян многократно. Всички страни от Централна и Източна Европа настояваме за единна регулация, напомни земеделският министър. Има предолжения за промени в 3 директиви, разговорите в Брюксел започват.

Още днес пък имаме среща с 5-те големи вериги у нас, съобщи той.