Изложби, научнопопулярни презентации на географи и пътешественици, ученически състезания и тематични щандове бяха част от четвъртото издание на Българския географски фестивал, което се проведе през уикенда в Русе. Най-голямото национално събитие, свързано с география, събра над 400 участници - ученици, студенти, преподаватели. 
Едно от най-интересните занимания за учениците бяха разказите на утвърдени учени и изследователи. Сред тях беше председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който представи „Антарктида - непознатата Южна земя“ и разказа за 30-годишната история на Българската антарктическа база. Преподавателят в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, географ и писател доц.Георги Бърдаров говори за България като география на свободата, а д-р Димитър Желев от Геолого-географски факултет на СУ и съосновател на сайта Географ БГ представи образователната дейност на онлайн медиата. 
Двете ученически състезания, които се проведоха вчера в Доходното здание, пък бяха една от най-забавните части на фестивала. При надпреварата „Разходка за изненади“ участниците провериха способността си да се ориентират, както и да научават географска информация, обикаляйки непознато място. В другото отборно състезание по четирима ученици в тим отговаряха на въпроси с различна сложност и характер. Сред тях бяха: Коя източноевропейска река, вливаща се в Черно море, е гранична за Молдова и Украйна?; Между кои две държави е най-дългата сухоземна граница в света?; Владение на коя държава са островите Уолис и Футуна? 
Наградите на победителите в двете оспорвани състезания връчиха началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева и географът писател Георги Бърдаров, който беше председател на комисията.
Сайтът Географ БГ, чийто съосновател е Димитър Желев, е победител в социалната инициатива на Нова тв „Промяната“ 2016/2017. Желев посочи, че мисията на фестивала е да представи учебния предмет география по нов и нестандартен начин, както и да покаже практическото приложение на географията. Той отбеляза, че събитието в Русе е най-голямото по рода си в страната за популяризиране на науката за земята. Ние сме щастливи, че чрез подкрепата на „Промяната“ и „Нова Броудкастинг Груп“ може да превърнем този празник в наистина смислено занимание за децата“, допълни още създателят на Географ БГ.
Съорганизатори на събитието са Географ.БГ, община Русе, Българското географско дружество и училището за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, а спонсор - издателство „Булвест 2000“.