Един от знаковите паметници в Русе - Братската могила, която в последните двайсетина години събираше противоречиви мнения, се е наклонила видимо на една страна. Правоъгълната каменна конструкция, която образува арка с изписани от двете страни имена на загинали антифашисти, се спуска под ъгъл в единия си край. Дали това е резултат от ремонтите по алеята, или се дължи на спецификата на русенските почви, които предизвикват слягане на пластовете? С този въпрос потърсихме коментар на главния архитект на Русе Живка Бучуковска. 
Причината е по-скоро слягането на земните пластове по алеята, което предизвиква наклона, обясни тя. Преди година било забелязано началото на това наклоняване на паметника. Тогава обмисляхме евентуален ремонт, каза арх.Бучуковска. Тя увери, че още в понеделник ще отиде на оглед и темата за вземането на неотложни мерки ще се поднови. Проблемът е в това, че както за всеки паметник, и в този случай трябва да се вземе становище от Националния институт за недвижимото културно наследство, а това като правило е доста продължителна по време процедура, обясни главният архитект. Ще обследваме ситуацията и ще решим какво да предприемем, заяви Бучуковска. 
Братската могила е изградена през 1951 г. по проект на архитектите Нейчо Йорданов и Иван Минев. По-късно е била преустройвана неколкократно. В сегашния си вид е от 1983 г., като автори на тази визия на паметника са арх.Йеротей Петров и известният русенски скулптор Георги Радулов.