През 16 век една спечелена битка е отпразнувана с... горещ шоколад. На 10 август 1557 г. при Сен Кантен френските войски на Анри II, тръгнали да завладяват Неапол, са нападнати и разбити от испанците, предвождани от херцога на Савой Емануел Филибер, който служи при братовчед си крал Филипе II. Емануел празнува победата в Торино, като черпи с горещ шоколад и се смята, че това е историческата премиера на сладката напитка. Един век по-късно, през 1678 г., пак в Торино е издаден първият лиценз за приготвяне на горещ шоколад. Още век по-късно отново в Торино през 1763 г. отваря врати най-известното кафене Al Bicerin, което и до днес привлича с напитка, станала емблема на района Пиемонт. Върху малките мраморни масички на ден се сервират по 300 стъклени чаши с бичерин - горещ шоколад, ароматно и силно италианско еспресо, обилно гарнирано с разбита подсладена сметана.
Смята се, че именно в това кафене е изобретена напитката бичерин, но дори и собствениците му признават, че всъщност тя не е откритие, а еволюция на популярната през 18 век напитка вavareisa, която се приготвяла от кафе, мляко, шоколад и сироп и се сервирала в големи чаши. В началото и бичерин се предлагал в три варианта - pur e fiur (нещо като днешното капучино), pur e barba (кафе и шоколад) и n pocСd tut (малко от всичко). Това последното се оказало най-успешно и много скоро засенчило останалите комбинации. Напитката, която подлудила жителите на града взела името на чашите без дръжки, в които се сервирала. Негови поклонници станали и Александър Дюма - баща, Джакомо Пучини, Фридрих Ницше.
Когато основателят на кафене Al Bicerin Джузепе Дентис го открил, той проявил истински търговски нюх. По онова време помещението било скромно обзаведено с дървени маси и столове, но на изключително място - срещу най-важната и обичана църква в Торино Santuario della Consolata, която днес се смята за истински шедьовър на пиемонтския барок. Именно това разположение на кафенето изиграло решаваща роля в изключителния успех на напитката. Именно там по време на пост и след причастие, след като излезели от църквата, вярващите сядали да изпият по един горещ бичерин. Защото шоколадът не бил от забранените храни и можел да се консумира с чиста съвест. В кафенето на масата под часовника сядал и граф Камило Бенсо ди Кавур (1861-1861 г.), един от главните герои на италианското обединение като поддръжник на либералните идеи и на гражданския и икономически прогрес. Като либерал и светски настроен човек, в качеството си на първия президент на Съвета на министрите, той предпочитал там на чаша бичерин да чака кралското семейство да излезе от църквата.
Caffe Al Bicerin се оказва уникално заведение и по още една причина. Кафето се управлява от жени и това го превръща в привлекателно място за дамите, които не могат да отидат в кръчмите, където мъжете се събират, за да пушат, пият и нищят политика. Модернизирано с дървени ламперии, огледала, лампи и мраморен плот, заведението е всъщност сладкарница с шоколадови специалитети, а алкохолът е ограничен само до вермут и ликьор.
Традицията кафенето да се управлява от жени продължава и до днес. Когато то е поето от Марите Коста през 1983 г., тя го прави международно известно с предлаганите шоколадови сладкиши по оригинални торински рецепти, а Торино е официалната столица на шоколада в Италия. През 2001 г. престижното списание Gambero Rosso обявява Caffe Al Bicerin за най-доброто в Италия.
Ето така чашата горещ шоколад на савойския херцог, Емануел Филибер, откъдето тръгва тази история, днес е нещо още по-богато и неустоимо като аромат и вкус - три слоя шоколад, кафе и сметана. С една дума - бичерино.

Бичерин

Необходими продукти за 2 порции:
250 мл пълномаслено мляко
90 г черен шоколад
100 мл силно еспресо
бита подсладена сметана
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява заедно с нарязания шоколад. Сместа се бърка, докато кипни. Оставя се да ври 1 минута при непрекъснато бъркане. Маха се от котлона и се оставя настрани. В стъклена чаша, за да се виждат различните слоеве, долната 1/3 се напълва с шоколадовата смес. С помощта на задната част на лъжичка на тънка струйка се налива еспресото, за да се образува вторият слой. Отгоре щедро се гарнира с битата сметана.
Сервира се горещо