Д-р Искра Александрова е завършила Медицинския университет в София през 2002 година. След това постъпва на работа в неврологичното отделение в Многопрофилна болница Русе. През 2010 година придобива специалност по нервни болести, а две години след това защитава и специалност по невросонология. От 2015 година д-р Александрова работи в неврологията в УМБАЛ „Медика Русе“.

Димитър ДРАГАНОВ
- Д-р Александрова, неврологичното отделение на УМБАЛ „Медика Русе“ разполага със съвременен мултифункционален ехограф, на който правите доплерова сонография. Какво представлява тя?
- Цветната дуплекс доплерова сонография е съвременен ултразвуков метод, при който се съчетават В-скениране в реално време /ехография/, пулсова доплерова сонография и цветно кодиране на скоростта и посоката на кръвотока. 
- За какво се използва това изследване?
- Доплеровата сонография се използва най-вече за доказване на патологията на артериите, които кръвоснабдяват мозъка, вътремозъчните артерии и вените, които дренират мозъка. Освен това сонографията позволява едновременна оценка на положението, вида, тежестта, развитието и функционалната характеристика на съдовата лезия и дава информация за ефективността на колатералното /обходното/ кръвообращение. 
- Кога се налага да се прави такова изследване на пациент?
- Най-важната причина за назначаване на това изследване е съмнение за стеснение на сънните артерии. Това състояние се подозира при внезапна загуба на зрение или нарушено зрение, световъртеж, шум в главата, преходна слабост или изтръпване на крайниците, травма в областта на шията, включително получаване на камшичен удър при катастрофи и други. Промените в стените на каротидните артерии разкриват състоянието на всички артерии в човешкото тяло. Те са индикатор и за риска от сърдечен инфаркт. 
- Има ли смисъл от това изследване след получен инсулт?
- Доплеровата сонография заема важно място във вторичната профилактика при вече получен исхемичен инсулт или преходна исхемична атака. Изследването е важна част от диагностичния процес за разкриване на причината за инсулта. На първо място е атеросклерозата на вътрешната сънна артерия, която е причина за 20% от исхемичните инсулти. По-редки причини за инсулт като разслояване на стените на артериите, които кръвоснабдяват мозъка, също могат да се установят с това изследване. Чрез него могат да бъдат засечени още емболични сигнали от съсиреци в различни кръвоносни съдове или неритмична сърдечна дейност. При някои пациенти с реализиран исхемичен мозъчен инсулт откриването на високостепенно стеснение на сънните артерии може да даде основание за оперативно лечение или поставяне на стент, което намалява риска от възникване или повторен инсулт.
- Кои пациенти са с повишен риск от стеснение на сънните артерии?
- Всички пациенти с един или няколко рискови фактори за мозъчно-съдова болест. На първо място това са хората с високо артериално налягане, диабетици, пушачи, хора, живеещи в населени места със силно замърсен въздух, с наднормено тегло и такива с висок лош холестерол /LDL/. Най-тежките промени по съдовете обикновено наблюдавам при пушачите и хората с комбинация от няколко рискови фактори.
- Обратими ли са тези промени?
- Да. В ранните етапи на атеросклерозата това може да стане със съвременни медикаменти, понижаващи лошия холестерол, прилагане на средиземноморска диета, контрол на артериалното налягане, ежедневна физическа активност, нормализиране на теглото и прекратяване на тютюнопушенето. Всичко това може да постигне подобрение и спиране на процеса. Моите наблюдения обаче показват, че често по-младите хора, при които най-много може да се постигнат положителни промени, отказват да пият лекарства поради страх от странични ефекти, лутат се между различни диети със съмнителен ефект и атеросклерозата прогресира. За мен най-важната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е приучаването на децата от ранна възраст на здравословно хранене и ежедневни физически упражнения.
- Какво място заема България по отношение на смъртността от мозъчно-съдовите инциденти?
- България е на второ място по смъртност от мозъчно-съдови заболявания сред хората на възраст между 45 и 74 години от 30 страни от Европа. В Швейцария например смъртността от инсулт е 10 пъти по-малка, отколкото у нас. Важно е да се отбележи, че около 30% от преживелите мозъчни инсулти остават инвалиди, затова единственият начин да се предпазим е профилактиката.
- Какви други изследвания могат да се правят с тази ехографска система?
- С ехографската програма могат да се изследват още периферните нерви на крайниците за тунелни синдроми, като при най-честия - притискане на нервус медианус в карпалния тунел, диагностичната стойност на ултразвуковото изследване е сходна с тази на електромиографското. Добре се оглеждат още очните нерви, папилата и кръвоснабдяването на окото. Ехографският метод е отличен за доказване на възпаление на темпоралната артерия.
- Необходима ли е някаква специална подготовка на пациента преди изследването?
- Важно е да се знае, че два часа преди изследването не трябва да се пуши. Изпушването само на една цигара води до преходно стеснение на кръвоносните съдовете и това би могло да обърка резултатите от изследването. УМБАЛ „Медика Русе“ разполага със съвременен мултифункционален ехограф, който позволява пълно и качествено изследване.
- Какви други апарати в отделението ви помагат за поставянето на точни диагнози?
- Разполагаме с четириканален електромиограф, 21-канален елекроенцефалограф, многофункционален ехограф, оборудван със сонди за екстра краниално и транскраниално изследване на мозъчните съдове. Най-голямото богатство на отделението обаче е младият и амбициозен екип.