36 са жертвите на домашно насилие в Русенска област за 2017 година, 29 от тях са деца. Това посочи в своето съобщение главният експерт в Регионалната дирекция „Социална политика“ Снежана Георгиева на семинара, организиран от фондация „Анимус“ и център „Динамика“. Георгиева представи данните за миналата година, според които 27 от жертвите са в Русе, в Бяла са 5, в Сливо поле - 3, а в Иваново - 1. През 2016 г. пострадалите от домашно насилие в областта са 16. А през 2015 г. са били 23 - 15 жени и 8 деца. Тогава в Русе жертвите са 11, в Борово и Бяла - по 4, в Сливо поле и в Ценово - по 2. В Иваново, Две могили и Ветово не е имало такива случаи. 
Снежана Георгиева уточни, че става дума за идентифицирани случаи - когато пострадалите се обръщат към институциите и търсят съдействие. Колко са жертвите, които не смеят да се оплачат, специалистите не се наемат да гадаят. Цифрите показват, че в малките общини, където хората са малко, познават се и са свързани с роднински или приятелски отношения, дори и да има потърпевши от домашен произвол, те не смеят да се оплачат. Затова са и нулевите бройки на пострадали в някои от общините. 
Семинарът събра социални работници, специалисти, представители на МВР, прокуратурата, съда, за да обсъдят координационния механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие. 
Дискусията е част от кампанията за обсъждане на проекта за нов закон за социалните услуги, който се очаква през октомври да бъде внесен в Народното събрание, каза Катя Кръстанова от „Анимус“. Тя акцентира върху засилващата се напоследък агресия в училище, като обясни, че според британски изследвания една трета от децата, които упражняват училищен тормоз, са от семейства, където има случаи на домашно насилие. 
За добрите практики на взаимодействие между институции и специалисти в Русе говори Деана Димова от център „Динамика“. Сред сериозните проблеми тя открои именно трудното споделяне на случаи на насилие в малките населени места, където всички се познават - оттам и нулевите бройки в статистиката - и честите случаи на здравно неосигурени жертви на побой и тормоз. Наскоро Димова се сблъскала с такъв случай - жена от малко село пострадала твърде сериозно от побой, лечението й в болница струвало 460 лева, а жената е самотна майка и трайно безработна, тоест, няма как да си плати. 
В кризисния център в Русе, открит през 2014 г. с капацитет 8 потребители, управляван от център „Динамика“, за миналата година са били настанени 34 пострадали от домашно насилие - 9 пълнолетни и 25 деца, съобщиха от дирекция „Социално подпомагане“ в Русе. Само за първите три месеца на тази година там са намерили подслон 2 жени и 6 деца. В другия кризисен център, управляван от миналата година от „Каритас“, през 2017 г. са били настанени 34 жертви на насилие, а от януари досега там са били прияютени 3 жени и 10 деца. 
В отдел „Закрила на детето“ през 2016 са били получени 49 сигнала, като специалистите са провели 26 срещи и са се погрижили за 11 деца, станали жертви на насилие. Това съобщи директорът на ДСП Русе Детелина Матева. Миналата година сигналите за пострадали деца са били 65, социалните са провели 50 срещи. Девет деца в риск са били настанени в специализирани центрове.