Шефът на ЦРУ и вероятен бъдещ държавен секретар на САЩ Майк Помпейо е бил в Пхенян и се е срещнал със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, твърдят американските медии.

Тайната визита е била по католическия Великден, т.е. в края на март и началото на април.

Информацията е непотвърдена официално, но съобщавайки за нея, „Уолстрийт джърнъл“ цитира достоверни източници, запознати с въпроса, а „Вашингтон пост“ – двама души, пряко свързани с пътуването.

Помпейо отишъл в Пхенян като личен пратеник на президента Доналд Тръмп и като един от неговите най-доверени емисари, за да подготви почвата за преките разговори между Тръмп и Ким относно ядрената програма на Северна Корея.

Всъщност никой във Вашингтон вече не се съмнява, че такава визита наистина е имало, след като вчера самият Тръмп каза, че САЩ вече са осъществили пряк контакт със Северна Корея „на най-високо равнище“, без да разкрие подробности, освен че очаква срещата му с Ким да се състои в края на май или началото на юни.

„Вашингтон пост“ припомня, че Помпейо вече бе номиниран за държавен секретар, преди да замине за Пхенян, което обяснява и изявлението му по време на слушанията в Сената за утвърждаването му за поста, че е „оптимист, че правителството на САЩ може да създаде условия“ лидерите на САЩ и Северна Корея да постигнат чрез преки разговори дипломатически пробив, от който „Америка и светът толкова много се нуждаят“.

Всекидневникът отбелязва, че Помпейо лично се е нагърбил с водеща роля в преговорите на администрацията с Пхенян.

Срещата му с Ким Чен-ун е най-високото ниво на пряк контакт между двете страни след 2000 г., когато тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт се срещна с Ким Чен-ир – бащата на сегашния лидер, за да обсъди с него „стратегически въпроси“.

От ЦРУ са отказали да коментират визитата на Помпейо, защото „по принцип не коментират пътуванията на своя шеф“. Коментар е отказала и севернокорейската мисия при ООН, която е основният комуникационен пункт за размяна на съобщения между Вашингтон и Пхенян.

Около седмица след визитата на Помпейо в Северна Корея американски високопоставени представители заявиха, че Ким лично е потвърдил готовността си да преговаря за евентуална денуклеаризация на Корейския полуостров. От това стана ясно, че е отворен нов комуникационен канал между двете страни преди срещата на върха и че администрацията на САЩ е стигнала до извода за сериозните намерения на Пхенян да има такава среща, отбелязва „Вашингтон пост“. Тогава обаче още никой не можеше да предположи, че самият Помпейо е отишъл в Пхенян и че тази информация идва от първа ръка, и то на най-високо ниво.

„Уолстрийт джърнъл“ обаче предупреждава да не се хранят прибързани надежди за исторически пробив от срещата на Тръмп и Ким, защото и двамата лидери са достатъчно непредсказуеми.

Тръмп каза вчера във Флорида, че очаква с нетърпение срещата си с Ким. „Те ни уважават, и ние ги уважаваме. Време е да разговаряме, време е да решаваме проблемите. Наистина вярвам, че има много добра воля. Има голям шанс да решим един световен проблем“, казал президентът.

Що се отнася до евентуалните места за бъдещата му среща с Ким, Тръмп казал, че са определени възможнисти, но нито едно от тях не е в САЩ. „Скоро ще ви уведомим“, добавил той, цитиран от „Вашингтон таймс“.