Жител на Италия получи от дядо си почти три милиарда лири, но не може да се възползва от тях, тъй като италианската централна банка престанала да ги обменя още през 2012 година.

Дядото натрупал прилично състояние в Италия от строителен бизнес и се преместил да живее в Швейцария. Там той починал миналото лято на 89 години и негов единствен наследник се оказал внукът му – 48-годишен банкер на име Луиджи. Неговите родители починали през 1993 година, а с дядо си той поддържал постоянни отношения, посрещал го преди няколко години в Рим на гости.

„Знаех, че дядо ми е осигурен човек. Той ми остави два апартамента, прилични пари в две сметки и пакет акции… Но когато отворихме, заедно с директора на банката, сейфа му, за който нищо не знаех, бях невероятно учуден“, казва италианецът пред „Кориере дела сера“ (Il Corriere della Sera).

В сейфа се оказала планина от банкноти, излезли от употреба през 2002, за които Централната банка на Италия е дала на притежателите на такива купюри срок до 2012 да ги обменят.

„Не мога да ви опиша колко трудно ги преброихме. Там се оказаха 2 милиарда и 950 милиона“, казва Луиджи. Банкнотите били по 200 и 500 хиляди италиански лири. Обменния курс е бил 1936 лири за евро, така че наследникът се сдобил с куп пари на стойност над 1,5 милиона евро, които банката не искала да изкупи.

Италианецът търси вратичка в наредбата, за да станат парите действителни. Юристи търсят възможност да бъде признат за начало на срока моментът на откриването на сумата.

"Как бих могъл да подам заявка за обмяната на пари, за които даже не съм и знаел? За щастие живея осигурен живот и останалата получена сума и така вече е голяма, но това е принципен въпрос: става въпрос за пари, заработени от дядо ми и ще бъде абсурдно да се загубят така. Зная, че има възможност да се получат 70% и част от тях, безусловно, ще дам за благотворителност, но забравянето на самотния и възрастен човек не може да струва три милиарда“, заявява наследникът.