Около 10 хил. декара земеделски земи в землищата на русенските села Ряхово и Бръшлен са под вода заради аварии на отводнителните станции на „Напоителни системи“ в района. В областна дирекция „Земеделие“ са постъпили първите заявления за пропаднали площи и от началото седмицата комисии обикалят наводнените терени, за да констатират пораженията. 
„Досега са получени заявления за 2000 декара пшеница, 2000 дка угар, 390 дка резене, 400 дка тритикале, 200 дка рапица и 180 дка орехи. На среща в Сливо поле обаче земеделци съобщиха за наводнения и над 10 хил. декара“, съобщи за „Утро“ директорът на ОДЗ-Русе Борислава Братоева.
Повечето земеделци все още изчакват да сигнализират за загуби, тъй като се надяват водата да се оттегли и все пак да успеят да засеят. 
Проблемът с отводняването на района е отдавнашен и засяга Ряхово, Бабово, Бръшлен и други терени в посока към Силистра. Тръбата на отводнителната станция в Ряхово се е спукала на няколко места и е необходимо да се подмени целият тръбопровод, но в момента вариантът е само да се кърпи. Още по-сложен е проблемът със скъсания от леда електропровод в Нова Черна. Старият не може да се поднови, защото в момента е под вода. 
Залети ниви в крайбрежните райони на община Сливо поле има кажи речи всяка година. Част от проблемите идват от наличието на защитената местност Калимок-Бръшлен, където трябва да се поддържа високо ниво на водата, а не е разрешено и изсичането на дървета.