Ивелина Зартова и Красимир Тодоров атакуват отнемането на 11-те им деца от социалните служби чрез 10 дела в районните съдилища в Русе и Горна Оряховица. Децата бяха настанени през февруари в приемни семейства и в Кризисен център в Русе за срок от шест месеца, след като къщата на многодетното семейство на ул.“Екзарх Йосиф“ изгоря на 28 януари.
Най-големата дъщеря на 17 години и 14-годишната й сестричка бяха настанени в Кризисен център. Едно дете е дадено на приемно семейство в село край Бяла, друго е настанено в Стражица, останалите са при приемни родители в Русе. Ивелина и Красимир обаче не могат да виждат децата си и искат да си ги върнат чрез съдебни дела, които вече вървят в Районния съд в Русе. Едното дело за детето в Стражица вчера се гледа в Районния съд в Горна Оряховица.
Зартова и Тодоров твърдят, че имат възможност да си гледат децата, защото мъжът получавал 560 лева заплата, а отделно работодателят му давал още по 1440 лева на ръка. Освен това в новата квартира имало условия за отглеждането на малчуганите.
От прокуратурата обаче заявиха, че семейството не разполага с добри условия за живеене на толкова много деца и посочиха, че в квартирата има само шест легла, а масата за хранене е малка и няма достатъчно столове. 
Представителят на службата за закрила на детето пък разказа показателен щрих. 14-годишната Илияна често чупела диопричните си очила и за наказание преди година била оставена от родителите си без очила, от което диоптърът й скочил. Сега с помощта на социалните момичето имало нови очила. Освен това то имало и проблем със зъбите, но започнало да посещава стоматолог едва когато било настанено в Кризисен център.
Решението на магистратите ще стане ясно след приключване на всичките 10 дела.