Агресивен баща нападна с обиди и юмруци началника на отдел „Закрила на детето“ към Регионалната служба за социално подпомагане Милена Неделчева и нейна колежка. Инцидентът е станал в понеделник около 11 ч, когато мъжът разбрал, че трябва да предаде 5-годишното си дете на приемното семейство, в което то е настанено с решение на съда.
„Буквално физиономията му се промени, стана неузнаваем и хукна нагоре към стаята, в която детето си играеше с психолог, докато ние провеждахме срещата с него. Започна да влачи детето и ние се опитахме да го защитим. Тогава той нанесе удари на мен и на един от социалните работници“, разказа Милена Неделчева.
Проблемите на отдела с този баща не са от вчера. Миналата година детето е било настанено в друго приемно семейство, което обаче не издържало на нападките на 37-годишния мъж и се отказало. Второто приемно семейство също било на път да се откаже, тъй като бащата непрекъснато подавал жалби, че върху детето му е упражнено насилие. Детето беше изслушано в Синя стая и разрешихме то да гостува една седмица при биологичния си родител, за да може през този период да се установи действително ли е имало насилие от страна на приемната майка, обясни Неделчева. 
След като станало ясно, че обвиненията не отговарят на истината, бащата е повикан, за да предаде детето на приемното семейство, и тогава яростта му се излива върху социалните работници.
5-годишното дете попада във вниманието на отдела след сигнали от педиатрията, където често постъпва. На лекарите прави впечатление, че бабата, която го придружава, не полага никакви грижи за него, а и малкото човече видимо е неглижирано. При проверката в дома му през февруари миналата година социалните работници установяват, че в къщата няма ток и вода, а детето очевидно не е мито много отдавна. Майката е напуснала семейството, живее с другите си две деца в друг град. При разговор с нея тя признала, че иска поне тях да предпази от всичко това и че наистина за малкото дете би било най-добре да отиде в приемно семейство.
Имаме основания да смятаме, че поведението на бащата не е от загриженост към детето, а защото поради честите си боледувания то е било освидетелствано от ТЕЛК с диагноза астма. Той трябваше да получи една доста голяма сума за отглеждането му, но точно в този момент ние се намесихме и отведохме детето. Предполагам, че е оттам голямата му агресия срещу нас“, казва Милена Неделчева.
Всъщност бащата Теодор Далакмански е стар познайник и на полицията, и на прокуратурата. През ноември 2014 е направил самопризнания и е осъден на пробция за купуване на гласове, освен това срещу него има висящи дела. След инцидента в отдела за закрила на детето той е отведен в Първо РПУ. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.325, ал.2 от Наказателния кодекс. Районният прокурор на Русе Яна Илева заяви, че в деловодството на Районната прокуратура има постъпили две жалби - едната е от нападнатите служителки на отдел „Закрила на детето“, а втората е от 37-годишния мъж, който се оплаквал от тях.
Бащата е освободен и веднага след това отново е отишъл в отдела. „Колеги ми се обадиха, че отправя закани, казал на другия социален работник, че другия път ще го размаже. Това в отделите за закрила на детето е ежедневие, само преди месец имах заплаха за убийство от друг родител. Работата е изключително трудна и тежка, а няма охрана, няма камери, социалните работници напускат. И вчера трима си подадоха молбите за напускане. Бихме искали да имаме малко повече подкрепа, малко повече сигурност, когато изпълняваме служебните си задължения. Защото това се случва, когато ние предприемаме мярка на закрила спрямо дадено дете. И как успяваме да го закриляме, когато самите ние сме безпомощни в много ситуации“, казва с горчивина Милена Неделчева.