Пътната агенция се зае с изкърпването на асфалта по изровения път Русе-Червена вода, а заради ремонтните дейности движението се осъществява в една лента, като участъкът е сигнализиран. Това изкърпване обаче е временно решение, тъй като натовареният второкласен път не е обновяван от 30 години и има нужда от цялостен ремонт. 
35 милиона лева е индикативната стойност на проекта за ремонт на пътя между Русе и Кубрат, съобщиха за „Утро“ от Пътната агенция. Оттам търсят възможности за осигуряване на средствата за основния ремонт на 46 км от второкласния път, който минава през Червена вода. Жителите на селото открай време са най-активни в искането за обновяване на шосето, което е осеяно с дупки до 20 см. Хората непрекъснато се жалват от преминаващите тежкотоварни автомобили, вследствие на което къщите са напукани. Подобно е положението и около Тетово, където заради дълбоките ями по асфалта през април миналата година върху пътна табела се появи ироничен плакат „Добре дошли на Марс“. 
Пътят Русе-Кубрат попада в статистиката на отсечките в лошо състояние, с много пукнатини и 60% износена настилка. Отводняването на пътния участък също е в лошо състояние, а по големите съоръжения - надлези, водостоци, мостове, има редица повреди. 
От около година Пътната агенция е готова с проекта за ремонт на пътя Русе-Кубрат, като миналата пролет инвестиционното предложение за трасето беше изпратено и до кметовете на четирите населени места в Русенско, през които то минава - Русе, Червена вода, Ново село и Тетово. 
След като бъдат осигурени средствата за цялостната рехабилитация, се предвижда ремонтът да започне в близост до кръстовището на пътя Русе-Варна, а краят ще е кръстовището с пътя Разград-Кубрат. В този участък попадат и редица други кръстовища с пътища от републиканската и общинската пътна мрежа. 
Проектното решение предвижда възстановяване на пътната настилка, а където има по-големи разрушения, ще се направи пълна реконструкция. В отделни места ще бъде направено разширение на настилката. В участъците през населените места пък изцяло ще бъдат подменени бордюрите, а на места ще се монтират и нови. Планирани са и редица дейности за подобряване на отводняването, като в Червена вода е проектирана нова дъждовна канализация с нужните шахти. 
По кръстовищата, освен възстановяване на пътната настилка, ще се подобри и организацията на движение, като ще има нови острови и ленти за завиване. 
За пътя между Тетово и Беловец още през 1987 година има разработен проект за изместване на трасето, който до 2001 е изпълняван, но не е довършен. Затова в сегашното инвестиционно предложение е включено дострояването и въвеждането в експлоатация на този участък.