Окръжен съд-София уважи искането на прокуратурата и наложа най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на 29-годишната Цвета Таскова от Плевен, обвинена за тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия”, предаде репортер на БГНЕС.

Прокуратурата ѝ повдигна обвинение за извършено престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на няколко души.

Според държавното обвинение при неправилна маневра лекият автомобил е ударил странично автобуса, което е довело до тежките последици.

От своя страна защита оспори твърденията на прокуратурата и подчерта, че свидетелските разкази са това дали и имало съприкосновение между автобуса и леката кола са противоречиви. Според адвоката на обвиняемата, доказателствата сочат, че дори и да имало удар между двете превозни средства, той не е бил причината автобусът да излезе от пътното платно и да се обърне в канавката. Той призова действията на водача на пътническия автобус също да бъдат детайлно изследвани, както и подложи на съмнение достоверността на автотехническата експертиза.

Защитата поиска от съда да вземе предвид и факта, че обвиняемата не е криминално проявена и няма опасност да се укрие или да възпрепятства правосъдието, ако бъде освободена. Защитата се позова още и на тежкото психологическо състояние на жената след инцидента, заради което с нея се е наложило да работи психолог.

В рамките на заседанието стана ясно, че обвиняемата има предишно провинение на пътя – шофиране с концентрация 1.1 промила алкохол в кръвта.

БГНЕС припомня, че тежката катастрофа, отнела живота на 6 души, стана на 13 април т.г. в района на Вакарел на АМ „Тракия”. Вследствие на пътния инцидент над 20 души бяха тежко ранени и хоспитализирани в различни столични болници.

Във връзка със случая прокуратурата повдигна обвинения на 29-годишната Цвета Таскова от Плевен. От държавното обвинение посочват, че въз основа на събраните до този момент факти може да се твърди, че катастрофата е причинена именно от нейните субективни действия.

Пред журналисти прокурор Мирослав Ангелов поясни, че всички извършени експертизи доказват изправността на превозните средства до момента на удара, причинен от водача на лекия автомобил. Той аргументира искането на прокуратурата спрямо обвиняемата да бъде взета най-тежката мярка с факта, че има данни за нейното намерение да замине да работи в Гърция, което може да затрудни разследването.