Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в евросъюза и да ползват неговите фондове. Това заяви по време на еднодневното си посещение в Косово премиерът Бойко Борисов.

Той призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото само тогава могат да кандидатстват за членство в Евросъюза.

Борисов беше категоричен, че това условие няма как да бъде заобиколено и касае не само Косово и Албания, но и Македония, която има спор с Гърция за официалното си наименование. Премиерът официално покани косовския президент на срещата с лидерите на членките на ЕС през следващия месец.

За страните, които не са признали Косово (в ЕС те са 5) ще бъде намерена друга формула. Косово ще участва в инфраструктурните европроекти като магистралата от Тирана до Ниш. Косово настоява за визова либерализация и признаване от международната общност.

Борисов получи президентски медал по случай 10 години от независимостта на Косово. Държавният глава Хашим Тачи специално подчерта, че отличието е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.

Той посочи, че дава медала „заради личните заслуги и заслугите на българския народ, за нашето приятелство и за нашето общо бъдеще като два приятелски народа, заради Вашата лична ангажираност в подкрепа на Косово”. Тачи изрази надежда и че в хода на предстоящата среща ЕС – Западни Балкани в София ще бъдат оценени традиционните приятелски отношения.

„От името на всички българи благодаря и го приемам като знак към българския народ, който изстрада и войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, за демокрация, просперитет на целия регион”, заяви на свой ред Борисов. Той призна, че е бил изненадан от решението на Тачи да му връчи медала.

Ситуацията е деликатна заради силно обтегнатите отношения между Косово и Сърбия, която все още не признава независимостта на бившата си провинция. През границата се разменят обвинения и провокации, включително и свързани със съдбата на сръбското малцинство в Косово.

Заради сложния статут на Косово има и притеснения, че срещата у нас може да претърпи неуспех – държави като Испания имат сепаратистки проблеми на своя територия и според някои наблюдатели не биха искали да легитимират отделянето на Косово като прецедент.