Русенски живописци се включиха за пореден път в пленера в град Оряхово, който се организира ежегодно от местната галерия „Савчеви“ в памет на големия български художник Марин Върбанов. Традиционният градски пленер така и се нарича: „Русенски художници и приятели“. В 5-дневното арт приключение на брега на Дунава тази година взеха участие Красимира Кирилова, Веселка Дойчинова, Николай Бузов, Гошо Георгиев и роденият в Русе, но от години живеещ в София Анатолий Станкулов - известен не само като живописец, но и /най-вече/ като карикатурист. Заедно с тях рисуваха неуловимото вечно движение на реката, лодките и настроението Радослав Нейчев, Винелина Иванова, Николай Денински. 
Работи на всички участници в пленера бяха подредени в експозиция в светлите и просторни зали на галерия „Славчеви“. Там редом с работите на големите бяха поставени и прощъпалници в изобразителното изкуство на още невръстни автори - една от тях е и 13-годишната русенка Дана Бързева. 
Всички художници получиха луксозния албум с репродукции на творби на Марин Върбанов. Роденият в Оряхово автор твори главно в областта на гоблена, основава гобленната секция в Университета в Сидни и Института по съвременна текстилна пластика в Китайската академия по изящно изкуство в Ханджоу. Умира в Пекин през 1989 г.