Напрежение и размяна на остри реплики след вчерашните въздушни удари в Сирия – Съединените щати заплашиха, че може да има нови подобни атаки.

От своя страна Русия предупреди, че ако това се случи, последствията ще бъдат „сериозни”.

Франция, САЩ и Великобритания представиха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия, която включва създаването на механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие. По-рано беше отхвърлен руски документ, призоваващ за осъждане на вчерашните удари, извършени от трите западни страни.

„С нашата военна операция ние изпратихме ясно послание. Съединените щати няма да позволят на режима на Асад да продължи да използва химически оръжия. Говорих с президента Доналд Тръмп и той заяви, че ако режимът използва отровен газ отново, Съединените щати са готови да се намесят отново”, заяви Ники Хейли по време на заседанието на ООН.

Междувременно се появиха информации, че един от ударените обекти в Сирия е бил за производство на лекарства.

На фона на тези събития, сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над района на Източна Гута.

Междувременно в Съединените щати се проведоха протести срещу въздушните удари. Стотици хора демонстрираха по улиците на Вашингтон и Чикаго.

Участниците в проявите призоваха да не се извършват повече нападения по цели в Сирия. Много от тях изразиха съмнения за истинските причини за извършените въздушни удари.

Според тях американските власти не търсят изход от конфликта в Сирия, а се опитват да защитят своите интереси в района.