8 май ще остане паметна дата за влюбените във „Форинър“. На този ден легендарната американска група ще гастролира в Арена Русе и ще представи най-доброто от творчеството си в концерт-събитие, в който музиката, светлинните ефекти и контактът на групата с публиката ще добавят нов блясък в магията „Форинър“.
Билетите за шоуто могат да се купят от мрежата на Eventim (www.eventim.bg) и партньорите им в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Български пощи, Технополис. Цените на билетите за седящи места са от 55 лв. до 90 лв., цената за правостоящи е 50 лв., като първите 100 билета от тях са на промоционална цена от 40 лв.
Предлагаме ви интервю с един от членовете на бандата - Джеф Пилсън, осигурено от организаторите на турнето на култовите американци у нас - „Loud Concerts“.

Мартин НИКОЛОВ,
Радио Варна

- Привет, мистър Пилсън, в началото да те попитам - заради хитовете срещате ли трудности в окомплектоването на сет листа на „Форинър“ за концертите?
- Трудната част при събирането на един сет лист за концерт на групата е коя песен да махнем. Защото имаме страшно много познати композиции. Така че наистина е трудничко. Обаче смятам, че повечето от песните са наистина универсални и са познати и обичани навсякъде. Как да го кажа - сложничко си е.
- Предимство или недостатък е тогава да имате толкова хитове?
- Разбира се, че е предимство. Без съмнение. Това е огромно предимство. Мисля, че нямаше да разговаряме, ако групата нямаше толкова велики композиции. 
- Обаче всичко ново, което групата издава, веднага се сравнява с тези хитове...
- Да, така е, но ако ги нямаше старите песни, въобще нямаше да имаме публика за новите. За това все пак трябва да сме наясно, колко е важен материалът на групата от миналото. Правим много неща, за да запазим музиката на „Форинър“ свежа. Създадохме и включихме няколко нови песни в последния ни запис, който излезе миналата година. 
Не се спираме, продължаваме напред, но много ясно сме осъзнали, че публиката идва на концертите ни основно, за да чуе големите ни хитове.
По този начин ние си позволяваме да изсвирим и по нещо ново, което феновете приемат с ентусиазъм.
- С кои от песните на „Форинър“ смяташ, че си по-ангажиран емоционално?
- Сложен въпрос. Много е трудно да отделя една композиция от останалите. Всяка от тях има определена емоционална връзка с мен. Имам толкова много страхотни моменти с всяка една. Всичко зависи и от концертите. Когато свирим с оркестър едни песни, които пасват на подобно изпълнение, са по-специални за мен, отколкото когато правим традиционен концерт или акустично шоу. Опитвам се да стоя над нещата - 
обожавам джема, който си спретваме, когато изпълняваме „Juke Box Hero“, а „Waiting For A Girl Like You“ е една от най-великите песни, създавани някога. 
Така че имам много различни моменти.
- Заради участието ти в много проекти и групи, коя част от създаването на музика днес ти носи най-голямо предизвикателство?
- Добър въпрос. Смятам, че най-голямото предизвикателство пред мен е да остана свеж и да не се страхувам да използвам елементите, с които ме свързват хората. В случая с „Докен“ - групата има много специфичен звук. Това означава, че за да го постигнем, трябва да сме освободени, той да се получи по естествен път. Просто го оставяме да изригне от нас. Защото в артистите има една частица, която с времето постоянно търси промените. Обаче, ако я оставим да ни повлияе, примерно при „Докен“, няма да се получи. При тях 
трябва да се върнем към корените и да сме естествени - тогава нещата се получават.
В същото време обаче трябва да сме наясно с новите течения, да живеем днес, не можем да презаписваме и да предлагаме една и съща песен постоянно. Трябва да сме нови и свежи. Предизвикателството за мен след толкова много години е да бъдем съвременни и да позволим на познатото да изпъкне. Доста е сложно за прилагане. Трябва да следваме инстинктите си и емоционалните връзки, за да го постигнем.
- Като спомена „Докен“, какво беше усещането отново да се съберете с Дон /основателят на групата Дон Докен - б.р./ и останалите и да издадете концерта от Япония „Return To The East Live (2016)“?
- Беше страхотно. В началото бяхме малко притеснени при подготовката на концертите, защото не знаехме дали химията между нас отново ще проработи. Но дори и да не се чувствахме, както в миналото, много се забавлявахме. И освен ДВД-то, което издадохме в оригинален състав от тези участия, записахме и нова песен, която се получи невероятно. Освен песента, която записахме в студиото,
преработихме и някои акустични композиции от старите класики на групата,
които вече бяхме направили в акустичен аранжимент. Те също се получиха много добре. Усещането беше добро и ни предизвика да направим много повече от просто едно събиране за концертите.
- Това означава ли, че оригиналният „Докен“ ще запише нов албум?
- Не знам. Ще видим. Когато се събрахме, бяхме изцяло въвлечени в проекта и дори написахме нова песен. Много е трудно да напаснем графиците си в полза на „Докен“, защото всички сме много заети. Бих се радвал да стане, надявам се, но все още няма нищо запланувано.
- Според теб колко твои фенове те следват от първите ти проекти до участието ти във „Форинър“? Например от „Докен“ до „Форинър“?
- О, има няколко. Всъщност са доста. Забавното е, че когато станах басист на „Форинър“, много фенове на „Докен“ не бяха никак впечатлени от тази моя стъпка - „сега пък това защо“, „защо реши така“, „това е лудост за „Форинър“ - но 
след като веднъж чуха групата с мен или ни гледаха на живо, веднага промениха мнението си
и това е страхотно. Днес смятам, че има много хора, които харесват и двете банди. Постоянно говоря с много фенове на „Докен“, които идват и на концертите на „Форинър“.
- Коя група е повлияла най-много на стила ти свирене на бас?
- Бях огромен фен на „Бийтълс“. Те са причината да се захвана с музиката и да навляза в нея толкова навътре. След което открих „Лед Цепелин“, обичам „Емерсън“, „Лейк & Палмър“. После се заплених от „AC/DC“ и музиката на „Мотелс“... Има много неща, които харесвам и които мога да спомена. Фен съм на „Рейдиохед“ и Адел. Има много музика, която ми харесва.
- Коя е най-голямата обида за един артист днес?
- Никога не съм мислил по този въпрос. Мисля, че най-голямата обида за един артист е, че неговата музика е обезценена, неуместна и... Това е много добър въпрос... Всеки път, когато някой спомене, че музиката ми не струва, не е никак добре.
- Има ли нещо, което те дразни в публиката днес?
- Само хората, които постоянно си използват телефоните по време на концерт. 
Всеки се е вперил в екрана, вместо да погледне към сцената.
Това не го приемам. 
- Какво е музиката за теб - тя има ли определена форма и посока или няма?
- За мен музиката е емоционална комуникация. Музикална комуникация, която използва звук, използва вибрации, за да провокира отговор и отношение. Още от самото начало музиката еволюира, но през цялото й развитие до днес, тя запазва някои аспекти за влияние и те и досега са същите - музиката може да те просълзи, да те накара да се засмееш, да те ядоса. За мен музиката е емоционална връзка. Така бих я дефинирал за себе си.
- След толкова дълга кариера вярваш ли на инстинктите си, че всичко, което създаваш, се побира в рамките на групите, в които участваш?
 - Вярвам на онова, което се опитвам да създам.
Ако трябва да се вслушвам в инстинктите си, те обикновено не ме подвеждат и ме водят доста стриктно. В същото време си отварям широко очите. Не съм имунизиран срещу грешки. Генералното при мен е, че никога не съм оставал излъган от нещо, в което съм се чувствал напълно убеден. 
- Последни два въпроса - ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Джеф Пилсън, какъв съвет би му дал?
- Бих го посъветвал през цялото време да се придържа към онова, в което вярва. Никога да не се поддава на трендовете, никога да не прави онова, което ще удовлетвори други хора. Ще го посъветвам още да остане верен на своя път, да не се отклонява от него, никога да не забравя колко е важна музиката сама по себе си, както и да не се пуска по модите, а да слуша единствено сърцето си.  
- Кой е твоят най-рокендрол момент?
- Вероятно е случаят, когато правих секс на пералня. Наистина ми се случи...