За пореден път вчера по обед старият център на Русе, историческият площад „Александър Батенберг“, бе превърнат в шумен стадион за футболен мач. Момчета от едно от най-старите русенски училища „Христо Ботев“ са решили, че това е най-подходящото място да разгърнат спортните си страсти и да се правят на Роналдо, Меси и Неймар. Като им свършат часовете в Бастилията, те захвърлят раници и якета по пейките и по паметника на Пети пехотен полк и се хвърлят да преследват футболна топка. 
Коженото кълбо лети на скорост през площада, където възрастни хора мирно се припичат на слънце. Подгонени от ударите и от крясъците, бабички се щурат наляво-надясно с надеждата на прибежки да прекосят опасната зона и да се спасят на далечния тротоар. Майките с количките с бебетата и с току-що проходилите дечица, които също доскоро обичаха да прекарват на този площад голяма част от времето си, вече се разбягват, като наближи да свършат учебните занятия в „Христо Ботев“. 
А момчетата крещят страстно - като на истинските мачове, тъпчат райграса и нацъфтелите маргаритки и теменужки. 
Това наистина е възмутително, още повече, че се случва точно на няколко метра от училището, коментира русенец, разгневен от минивакханалията, която се разиграва ежедневно на площада. 
Със сигурност покрай тази вилнееща и креслива спортна арена минават и учители от същото училище, които очевидно спестяват всякакви забележки към своите питомци. На моменти врявата е толкова шумна, че не е изключено да достига дори до кабинета на директора на гимназията Теодор Коцев. А тъкмо те, учителите и особено директорът, би трябвало да реагират в тази ситуация и да обяснят на учениците с униформата на СУ „Христо Ботев“, че градските пространства не са за подобни спортни игри и занимания, че за това си има специални места - примерно, като спортната площадка на самото елитно донеотдавна училище.