Окръжна прокуратура внесе вчера в съда обвинителния акт срещу 32-годишния ром Валентин Иванов Маринов за убийството на дванайсетокласника в беленската гимназия „Панайот Волов“ Алекс Славов Ангелов. Обвинението е за умишлено причиняване на смърт по хулигански подбуди, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
18-годишното момче изпадна в кома на 8 юли миналата година призори при спречкване с група от 12 цигани пред дискотека в центъра на Бяла заради цигара. Преди това двете компании били в заведението, без да има конфликт помежду им. В 5 часа персоналът ги помолил да напуснат заведението. След като излезли навън, Валентин Иванов поискал от Алекс цигара, но той му отказал и го наругал. Тогава циганинът заплашил момчето с бутилка бира, кавгата продължила и мъжът ударил младежа с юмрук в лицето. Алекс паднал на земята и ударил главата си на плочките, след което успял да се обади на братовчед си, че не е добре и изгубил съзнание. 
Присъстващите на боя приятели на Иванов поискали да помогнат на момчето, но Валентин им попречил и го оставил да лежи безпомощно на плочките. Дошъл на място роднина го намерил в кома, а до тялото му се търкаляла бутилка от бира. Циганите вече били избягали.
След подаване на сигнал в 6.30 часа на място пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ. Алекс е откаран в Университетска болница „Канев“ и е настанен в Интензивно отделение в кома. Три дни по-късно момчето отвори очи при болка, което даде надежда за спасяването му, но след това състоянието на Алекс рязко се влоши и три дни по-късно се случи непоправимото. 
Валентин Иванов бе задържан в ареста за три денонощия часове след нападението, след което състав на Беленския районен съд го остави за постоянно зад решетките до приключване на досъдебното производство. През това време са извършени огледи на местопроизшествието, претърсване на адреси и изземване на веществени доказателства, разпити на 26 свидетели, справки, психиатрични, медицински, технически и други експертизи, изготвени от 7 вещи лица. В крайна сметка след приключването му Валентин Иванов е преведен в затвора в Белене до довеждането му пред съда.
Делото за убийството предстои да бъде насрочено през май.