Арестуваната в Русе група за обири на богати хора се готвела да тегли пари от сметките на много бизнесмени от клон на популярна банка в града. Това стана ясно по време на гледането на мерките за неотклонение на тримата мъже, които бяха задържани на 10 април при опит да откраднат с фалшиво пълномощно 200 000 лева от банковите авоари на заможен земеделски производител от Южна България.
Като мозъци на групата се сочат 56-годишният Басри Алиш и 25 години по-младият Петър Игнатов от тутраканското село Нова Черна. Двамата обещали на 46-годишния бушон в измамните им схеми Бейхан Мехмедов 5000 лева, ако успее да опразни с предварително дадения му фалшив документ сметката на земеделец от Казанлък.
Бедният, полуграмотен, безработен и бездомен Бейхан, родом от Силистра, но живеещ във Варна, веднага се съгласил. Фалшивото пълномощно било така изкусно направено, че служителката на гишето дори не се усъмнила, че нещо не е наред и започнала подготовка за изплащането на поисканите 200 000 лева. До броене на парите обаче не се стигнало, тъй като служители от Икономическа полиция арестували Бейхан и го извели извън сградата.
По същото време спецполицаи от звеното за борба с безредиците арестували Басри и Петър, които чакали Бейхан в „Деу Матис“ на близкия паркинг пред храма „Света Троица“. Колата се ползвала от Басри, но била на друг събственик. При обиска в нея е намерен таблет с множество файлове с личните данни на бизнесмени, снимков материал, банкови документи за теглене на пари от конкретна банка в Русе, както и мобилен апарат с вкарани в него номера на набелязаните жертви, посочи прокурорът. Това беше част от аргументацията на искането му на постоянен арест за тримата, защото могат да се укрият или да извършат други престъпления.
Адвокатът на Петър и Басри пледира, че още нямало доказателства за участието на двамата в престъпна група за измами, тъй като не се знаело със сигурност дали телефонът и таблетът не са на собственика на автомобила и помоли съда да наложи на клиентите му домашен арест. И двамата имали постоянен адрес в Нова Черна и нямало опасност да се укрият. Защитникът на Бейхан пък изтъкна, че подопечният му страда от епилепсия след претърпяна катастрофа преди 6 години и поиска да бъде пуснат на свобода срещу подписка.
Тримата задържани също поискаха по-леки мерки. Бейхан изтъкна, че от епилепсията постоянно припадал и трябвало да се лекува на свобода. Петър пък посочи, че имал психично заболяване, изпитвал паника от тъмното и не можел да стои в килията, а Басри страдал от диабет и се нуждаел от постоянни грижи.
В крайна сметка съдът постанови, че Петър и Басри са част от организирана престъпна група за измами чрез фалшиви документи и ги остави в ареста. Същото определиние наложи и на Бейхан.
Решението подлежи на обжалване в тридневен срок.