Семейството на Симеон Сакскобургготски не притежава документи за собственост за така наречените "царски имоти" съгласно българското законодателство. Няма място за спогодба. Това адвокат Атанас Железчев.

Той направи този коментар във връзка с вчерашното решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, който даде срок на българското правителство до 13 септември да представи възраженията си или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по две от трите жалби, свързани с върнатите му и впоследствие отново отнети имоти.

"Не съм изненадан от това становище на съда в Страсбург. Известно е, че той притежава солидни връзки в европейските среди и монархическите дворове. Това не ме притеснява, защото това не решава вещно-правния въпрос кой е собственик на тези имоти. Истината е такава, че царското семейство не притежава документи за собственост съгласно българското законодателство", категоричен е адвокат Железчев.

Според него предложението тези имоти да бъдат актувани отново за държавна собственост е правилно. "Бедата е в това, че правителствата бездействаха по въпроса с казуса "царски имоти", посочи той и добави, че е трябвало да се вземат мерки още през 2006 г., когато Симеон Сакскобургготски започна делото за двореца "Кричим".

В същото време Атанас Железчев не вижда опасност за държавните интереси дворците да бъдат предоставени на бившата царска фамилия. Според него няма място за спогодба. "Няма място за спогодба и споразумение. Единственият въпрос, по който може да има споразумение, е за разходите, които Симеон е правил за поддържането на тези имоти. Каквито разходи е направил да му бъдат възстановени, и да напусне тези имоти и да не припарва до тях", категоричен е юристът.

Според него не е необходимо и приемането на специален закон по този казус. "Законът от 1947 е приет за одържавяване на имоти, които са собственост на царското семейство, но фамилията трябва да докаже кои от тези имоти са тяхна собственост", каза Железчев и припомни, че този закон е бил приет, за да се компенсират щетите, нанесени от царете Фердинанд и Борис III по време на двете световни войни и последвалите ги национални катастрофи. "Много правилно правителството през 1947 е приело този закон, не може сега с друг закон да се отмени", подчерта адвокат Железчев.