Клиентите на офиса на НАП в Русе все по-често се възползват от удобствата на ПОС терминалите за безкасови плащания на данъци, осигуровки и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. За два месеца чрез тях са извършени 588 транзакции с общо регистрирана сума над 166 000 лв., съобщи регионалният офис на приходната агенция.
Устройствата са разположени на 11 работни места в салона за обслужване и дават възможност на гражданите не само да не плащат никакви такси, но и да си спестят изчакването по опашки при плащане в брой. Другото голямо предимство на картовите преводи чрез физическите ПОС терминали е, че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.
Разплащането става още по-лесно за клиентите, ако използват т.нар. „виртуален ПОС терминал“, чрез портала за електронни услуги на НАП, който функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. Скоро се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.