Д-р Цветелина Александрова е от Ловеч. През 2011 завършва Медицинския университет в Плевен, след което започва работа в отделението по ендокринология в МБАЛ „Проф.П.Стоянов“ в родния си град. През 2017 година придобива специалност по ендокринология и от януари тази година е назначена на работа като специалист по ендокринология във Вътрешно отделение на Университетска болница „Медика -Русе“.


- Д-р Александрова, все повече хора се разболяват от диабет. Придобива ли тази болест вече епидемичен характер?
- Да, захарният диабет е хронично прогресиращо заболяване с епидемичен характер. Около 500 милиона човека по света боледуват от тази болест, а в България страдащите от диабет са около половин милион души. Според статистиката в последните години захарният диабет поваля все повече млади хора в страната и една от причините е прекомерната употреба на захарни изделия, алкохол и сол в храната.
- Известно е, че диабетът е коварна болест и води до сериозни усложнения. Кои са най-рисковите сред тях?
- Болестта предизвиква сериозни хронични усложнения и води до увреждане на очите, бъбреците, малките и големите кръвоносни съдове, може да се стигне до инфаркт или инсулт, ампутация на крайници. Затова всеки човек със захарен диабет е изложен на висок риск от сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. Те могат да протекат безсимптомно и без болка поради увреждане на периферните нерви и затова тези пациенти трябва да имат добър контрол на диабета и да бъдат редовно проследявани от кардиолог.
- На какви симптоми човек трябва да обърне особено голямо внимание, защото те подсказват, че може да става дума за развитие на диабет?
- Първо трябва да кажем, че различаваме няколко вида захарен диабет - тип 1, тип 2, симптоматичен и захарен диабет при бременни, познат като гестационен. При захарен диабет тип 1 симптомите са по-силно изразени със сухота в устата, жажда, често уриниране, отпадналост, отслабване. При захарен диабет тип 2 може да има подобни симптоми, но много често липсват обективни оплаквания и заболяването се открива случайно или при вече настъпили усложнения като незарастващи рани, инфаркт, инсулт, повтарящи се инфекции на пикочополовата система и гъбични инфекции.
- Кои са рисковите групи, застрашени от това заболяване?
- Най-вече хора, който са с наднормено тегло, заседнал начин на живот, имат болни от диабет роднини. Ако единият родител страда от захарен диабет тип 2, рискът децата му да наследят болестта е 15%. Ако и двамата родители са болни от същата болест, рискът е 75% наследственост. Други рискови групи са хората с повишени нива на триглицериди и холестерол, с поликистозни яйчници, с артериална хипертония.
- Какво е необходимо, за да се постигне задоволителен контрол на диабета и да се избегне сърдечносъдовият риск?
- На първо място е много важно да се поддържат нормални стойности на кръвната захар. Препоръчително е на гладно захарта да е до 6 милимола на литър, а след храна стойностите не трябва да надвишават 8 милимола на литър. На гликирания хемоглобин пък, който е показател за стойностите на кръвната захар за 3 месеца назад, кръвната захар трябва да е до 7% при младите хора и до 8%-8,5% при възрастни пациенти над 75 години, както и при такива с настъпили вече усложнения. 
Освен добрия контрол на кръвната захар, е необходимо да се поддържат нормални нива на лошия холестерол - до 2,5 милимола на литър, а на триглицеридите до 1,7 милимола на литър. Кръвното налягане също трябва да се контролира редовно. При здрави хора стойностите му трябва да са до 140/90, а при пациенти със захарен диабет и бъбречни увреждания кръвното трябва да е под 130/80. Не трябва да се пропуска и контролът на телесното тегло. То трябва да поддържа индекс между 20 и 25. Този показател се изчислява по таблица от ендокринолог спрямо теглото и ръста на пациента.
- Каква промяна в начина на живот на болния препоръчвате?
- Първата стъпка в лечението на захарния диабет тип 2 е именно промяната в начина на живот и правилното хранене. Необходимо е да се избягват храни, които повишават кръвната захар, телесното тегло, липидите и кръвното налягане. Това не означава, че пациентите трябва да се лишават от любимите си храни, а че те трябва да бъдат правилно подбрани и в определени количества. Хранителният режим също трябва да е съобразен с пол, възраст, професия, физически усилия, с ежедневието на пациента. Поддържането на добър контрол на диабета води и до намаляване на диабетните усложнения, които са прогресиращи и влошават  качеството на живот.
- Кои храни трябва да преобладават в менюто на диабетно болния?
- Храни с умерен и нисък гликемичен индекс, които бавно покачват кръвната захар или въобще не я покачват. Това са зърнени храни като ориз и овес, варива като боб, леща, грах, фасул, различни ядки и семена, картофи, плодове и големи количества зеленчуци, тъй като в тях се съдържат много фибри. Именно те забавят усвояването на хранителните вещества и водят до ситост, намаляват и резорбцията на мазнините. Необходимо е също така да се ограничат мазните храни и добавянето на готварска сол към храната. 
- Великденските празници минаха, но ако пациентите с диабет са прекалили с храни и напитки, пред какви опасности са изправени?
- Прекалената консумация на козунак, яйца и предимно агнешко месо за Великден могат да влошат контрола на диабета. Жълтъкът в яйцата съдържа холестеролови кристали и повишава липидния профил. Козунакът пък се приготвя с бяло брашно и кристална захар, които са с висок гликемичен индекс и бързо повишават кръвната захар. По празниците се прекалява и с употребата на сол при приготвянето на агнешкото месо и консумацията на яйцата. Натриевият хлорид в готварската сол води до повишаване на инсулиновата резистентност - състояние, при което не може да се усвои напълно кръвната захар поради противодействие от черен дроб, мастна тъкан, мускули, и солта може да е инициатор както на изявата на захарен диабет, така и на влошаване на контрола му. Солта стои и в основата на артериалната хипертония, защото в тялото се задържат течности и по този начин се повишава сърдечносъдовият риск, който и без друго е висок при пациентите със захарен диабет и хипертония. Затова препоръките са за консумация на сол до 6 грама дневно, а при наличие на сърдечносъдово заболяване до 3 грама дневно. Неслучайно солта, захарта и бялото брашно са наречени образно „бялата отрова“.
- Колко пациенти с диабет потърсиха медицинска помощ в ендокринологията в УМБАЛ „Медика“ по време на изминалите празници?
- По Великден в отделението бяха приети шест русенци с декомпесиран диабет, но след положените грижи за тях състоянието им се подобри.