Въпреки че Русенската опера в момента се намира в тежък период, правим всичко възможно да зарадваме публиката с изключително високо качество на новите ни постановки, каза вчера на пресконференция оперният директор Иван Кюркчиев. Тази вечер предстои точно такъв премиерен спектакъл - нова постановка на безсмъртната класика „Лебедово езеро“, с нови костюми и нови декори. Много ми се иска да се завърне славата на русенския балет от времето, когато тук е работил големият Асен Манолов и когато русенската трупа бе най-добрата сред провинциалните театри. Това сподели хореографът Румен Рашев, който от 27 години живее, танцува и преподава балетно майсторство във Венецуела, но е получил покана за русенското „Лебедово езеро“. Поканата е дошла от Силвия Томова, която сега е директор на балета в Старозагорската опера, а в Русе е асистент и главен консултант. Аз направих немалко през моето директорстване тук и много искам това да не се загуби, а да се надгражда, допълни Томова. 
Художник на костюмите и декора е Първолета Чавдарова-Летиция, която отбеляза, че декорите са изработени в Германия и са уникални.  
Примата на русенската балетна трупа Весела Василева, която довечера ще танцува главната роля на Одета/Одилия, изрази щастието на своите колеги да работят два месеца с маестро като Румен Рашев. Много бихме се радвали, ако можем да работим пак с него, а ако това стане за по-дълго време, би било чудесно, каза примабалерината. 
Мислим по въпроса - в преговори сме с Румен Рашев за негов по-продължителен ангажимент в нашата опера от есента, увери Иван Кюркчиев. 
След премиерата русенската публика ще може да види новото „Лебедово езеро“ и  на 28 април, в навечерието на Международния ден на танца, а след това и през май, и през юни, когато импресарски агенции ще пристигнат в града, за да гледат продукцията на операта и да си харесат спектакли за гастроли.