„Дълбоко съм убедена, че МГ е едно от най-хубавите неща, които някога са съществували в града ни“ 
Виктория Петрикова, 
правен съветник в ЕК в Брюксел.
Митко КУНЧЕВ
директор на ПМГ „Баба Тонка“
На 22 март 2018 г. отбелязахме за 95-и път патронния празник на училището. Публикувам този материал в знак на уважение и признателност към труда и успехите на учениците и учителите в различни направления на науката, изкуството, спорта и предприемачеството.
Ние сме 720 ученици в 28 паралелки, 50 учители, повече от 1400 родители и 12 581 възпитаници от 1894 г. досега.
Свободата да избираш
Задължителната подготовка се допълва от 25 групи за задължителноизбираема подготовка, 34 групи за свободноизбираема подготовка (в т.ч. по изобразително изкуство, спорт, музика и театър) и 15 групи за подготовка на талантливи ученици за участие в олимпиади.
Богатата клубна дейност дава възможност на учениците да издават вестник „Свободен час“, да се обогатяват в театрална трупа „МАГИМ“, да пеят в група „Функция на времето“ и да се забавляват в групата за народни танци.
Знакови за гимназията са пролетното надиграване, коледният концерт и литературната конференция с ръководител проф.д-р Радослав Радев от ВТУ. Новосъздаденият клуб за народни танци беше единствената училищна формация, която участва в седмото издание на фестивала „Русчуклийска среща“ на 10 март 2018 г.
Лора Петкова от клуба „ООН в моето училище“ получи награда за най-добър защитник на национална теза в международна конференция „Модел ООН“ в Словения, а клуб „Дебати“ участва в 5 национални и едно регионално състезание.
Ученици от клуба по предприемачество „Успешните хора“ участваха в националното състезание „Виртуално предприятие“, където Артур Торосян зае II място, а отборът на Артур Торосян, Ивелин Димитров, Михаел Георгиев, Петър Радев и Цветомир Петков - III място.
Учебните компании „Revinton“ и „AppHive“ участваха в младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ във Варна, като „Revinton“ спечели наградата „Представяне на търговска марка“ на Министерство на икономиката и наградата на Citibank „С внимание към клиента“.
Клуб „Роботика“ разполага с уникална материална база и привлича все повече ученици. Съвместно с Русенския университет беше организиран първият русенски Фестивал на роботиката на 7 май 2017 г. като част от програмата „Роботика за България“. През юни в София Тех Парк на националния Фестивал на роботиката отборът на ПМГ „RoboDuty“ спечели първото място и шампионския приз „Ruse Botmakers“ се класираха втори, а „The Force“ заеха трето място. 
Спорт
Гимназията създава условия за активна спортна дейност. Освен двата салона за спорт и фитнес залата се използва наета база от тенискортовете в парка и зала „Арена Русе“. А от учебната 2017/2018 г. в гимназията функционира клуб за тенис на корт.  
През миналата учебна година във всички етапи на ученическите игри участвахме с 26 отбора. На общински първенства завоювахме 11 първи места, на областни - 11 първи места, на зонални - 3 първи места и отборите участваха на републикански първенства.
Отборът по лека атлетика на републиканско първенство се класира на трето място. В щафета 4х100 м Обретен Обретенов, Х а клас, Веселин Милушев, IX а клас,  Валентин Папазов, IX а клас, Венелин Георгиев, IX г клас спечелиха първо място; в тласкане на гюлле Илия Димитров IX в клас стана първи; на висок скок Георги Бърдаров от Х а - втори.
Отборът по бадминтон на републиканско първенство се класира на трето място. В индивидуалното класиране Александър Ангелов, IX г клас, зае II място. 
Богатството да споделяш
Връзката с представители на различни професии е много важна за формирането на училищната общност. Учениците с интерес разговаряха с Росен Даскалов, випуск 1989 г. - инженер, дизайнер, пилот, създател на първата българска суперкола Sin R1; гл.ас.д-р Гергана Георгиева, випуск 1999 г., от СУ „Кл.Охридски“, участник в 26-ата Антарктическа експедиция; Мартин Костов, випуск 2008 г., основател на Tornado Studios и др.
Наши партньори в разнообразната дейност са РУ „А. Кънчев“, Регионалният исторически музей, ИМИ към БАН, СУ „Св.Кл.Охридски“, Американски университет в България и фондациите „Еконт“, „Америка за България“, „Русе - град на свободния дух“, „Бистра и Галина“. 
Научно ръководство на ученици от гимназията и подкрепа за съвместни дейности осъществяват учени от Русенски университет. Световно известният математик Марк Соул, директор на Център за математически таланти към института Курант в Ню Йорк и организатор на популярния в САЩ фестивал на математиката „Джулиа Робинсон“ изнесе уроци пред ученици и учители от ПМГ. 
Работата по проекти - силата на общността
По проект, спечелил подкрепа по програма „Училища на бъдещето“ на фондация „Америка за България“, бе изграден Биохимичен лабораторен център на стойност 80 000 лв. На 2 юни 2017 г. беше открит Център за мултироторни летящи системи на стойност 17 100 лв. По проект към Европейската инвестиционна банка в Люксембург са доставени 10 преносими компютъра.
Едно от най-хубавите неща, които се случиха през учебната година, е инициативата на Даниел Иванов. В нея се включиха над 200 бивши ученици, които живеят в Европа и САЩ. На 26 май м.г. в Младежкия парк в Русе много ученици и преподаватели от ПМГ „Баба Тонка“ бягаха заедно с Даниел. Резултатът е: набрани средства общо 20 041.33 лв.
През 2018 г. ще бъде създаден Център за иновационни технологии, съфинансиран от фондация „Русе - град на свободния дух“, на обща стойност 18 000 лв. Работим по проект по национална програма „ИКТ в системата на предучилищното и училищното образование“ за изграждане на безжична мрежа на стойност 17 000 лв. и по проект към правителството на Швейцария за доставка на 25 настолни компютъра.
ПМГ „Баба Тонка“ е сред 30-те учебни заведения от цялата страна, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година - одобрени сред 130 кандидати.
Осъществяваме проект за съвместна работа с Историческия музей при обучението на учениците от прогимназиалния етап в ПМГ „Баба Тонка“. 
Постижения на ученици от ПМГ „Баба Тонка“
Пресиана Маринова, първенец на випуск 2017, студент по математика в Кеймбридж, Англия, участва в европейски конкурс за млади учени EUCYS, Брюксел, 15-20 септември 2016 г. с проект, разработен под ръководството на Яница Пехова, също възпитаник на гимназията. 
Дона-Мария Иванова, випуск 2017, беше един от двамата български участници в лятна школа Research Student Institute през 2016 г. в Mасачузетския технологичен университет. Тя получи грамота „Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки“ от президента на Република България за високи резултати с авторски проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали.
Емил Инджев, XII а, стана лауреат на националната олимпиада по информатика за 2018 г. и спечели бронзов медал от XV Международна олимпиада по математическа лингвистика в Дъблин 2017 г.
Димитър Томов, XII а, участва в ХI Международна олимпиада по астрофизика в Тайланд и в Международния турнир на младите физици в Сингапур.
Петър Няголов, X а, спечели бронзов медал от XXIX Международна олимпиада по информатика в Иран и бронзов медал от XXV Балканска олимпиада по информатика в Молдова.
Виктор Кожухаров, VIII а, спечели бронзов медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика в София и се класира на първо място в група С на Националната олимпиада по информатика във Видин.
Матю Машков, VIII а, получи грамота за отлично представяне в националния кръг на олимпиадата по информатика във Видин и беше включен в младшия разширен национален отбор. Той бе в отбора на гимназията за Турнира на младите физици в София и се класира първи. 
Валентин Тамахкяров, V а, първо място на националния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен.
Вяра Симеонова, VI а, е победител в националния конкурс SUPER STEM BULGARIA (4-8 клас), 2018 г. и се класира първа на Национално състезание РОБО ЛИГА България в категория „Следене на линия“.
Никол Павлова, X в, се класира на трето място на Световна купа „Киев“ по авиомоделизъм и на трето място на Европейско първенство по авиомоделизъм.
Петър Борисов, XI а, стана балкански шампион по спортно ориентиране и участник на европейско първенство по спортно ориентиране, 2017 г.
Рафаел Гарибян, X г - сребърен медал на националното първенство за юноши по Джиу джицу в Смолян.
Анна Дечева, IX б, спечели първо място в националния конкурс под патронажа на евродепутата Мария Габриел „10 години България в ЕС“ и посети Европарламента.
Традиционно силно беше участието в международното състезание по английски език HIPPO, на финала в Италия Йоанна Ачева, XI б, се класира на III място, а Йоана Мицова, VIII б, на XVI място.
От Сингапурската международна математическа олимпиада SIMOC, едно от най-трудните и престижни математически състезания в света, Константин Георгиев донесе два златни медала и стана първият българин, спечелил шампионската купа в 6 клас; Йордан Петков взе златен медал; Станислав Григоров - бронзов медал.
Ученически проекти
Три проекта на ученици спечелиха първи места в международен конкурс „Математика и проектиране“ в Москва: „Научни дуели“ на Виктор Топоров и Кристиан Спасов от X в; „Изкуствена имунна система“ на Селин Шемсиева и Йоанна Илиева от X д; „Стъпка по стъпка към съвременните измервания“ на Селин Шемсиева и Йоанна Илиева и Светлана Вълчева от X г клас.
В националния технологичен фестивал „SoftUni Tech Fest“ Селин Шемсиева, Йоанна Илиева и Светлана Вълчева се класираха втори. 
Гергана Джикова и Ирена Черкезова, 9 д, участваха в астрономична работилница по проект Space Awareness на Астропарти Байкал 2017 в с.Байкал.
Ученици от гимназията участваха в конкурс за есе на СФБ, посветен на Годината на Нютон, като Гергана Джикова, 9 д, получи първа награда.
В конкурса за ученически научен проект „Еврика“ на Пловдивския университет наши ученици участваха с три разработки. 
Гергана Джикова и Ирена Черкезова взеха участие в Лятна академия по химия в с.Дрента.
Някои моменти от научната дейност на учители 
Митко Кунчев, директор на ПМГ, е член на редколегията на списание „Математика и информатика“. На 7 и 8 ноември 2016 г. той участва с постер „Climbing the stairs: implementing the IBL from studentsТ explorations to teachersТ motivation“ в конференцията „Educating the Educators“ във Фрайбург, Германия. 
Галина Бобева, зам.-директор, е член на експертната комисия към МОН за Националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности на учениците от X клас. Тя участва в международна конференция New Trends in the Applications of Differential Equations in Sciences. 
Боряна Куюмджиева, главен учител по математика, участва в национален семинар по динамична математика и изнесе доклад на 46-ата пролетна конференция на СМБ. 
Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии, участва в работата на Националната комисия за извънкласна работа по информатика и представи доклад на националния семинар за учители по информатика и ИТ в Благоевград. 
Д-р Вяра Гунева, старши учител по изобразително изкуство, е съавтор на учебници по изобразително изкуство за 5, 6 и 8 клас. 
Ася Кулева, старши учител по немски език, участва в Първи източноевропейски регионален конгрес на Международната федерация на преподавателите по съвременни езици (FIPLV). 
Училищно настоятелство към ПМГ „Баба Тонка“
Голяма част от дейностите в гимназията се извършват чрез или с подкрепата на настоятелството. Набирането на дарения и благотворителната дейност осигуряват средства за финансиране на много училищни проекти.
За 2017 г. приходът от дарения и дейности е общо 111 784 лева, а разходите за различни дейности са 103 497 лева. Наличните средства в началото на 2018 г. са: 33 000 лева оборотни средства на настоятелството, 59 000 лева във фонд „Математика на бъдещето“ и 46 000 лева във фонд „Елица Цветинова Русинова“.
Нашата мисия е да привличаме талантливи и трудолюбиви ученици и да правим всичко необходимо за тяхното развитие. И се гордеем, че успяваме.