С поднасяне на цветя пред паметника на Юрий Гагарин, варненци отбелязаха 57 години от първия полет на човек в Kосмоса, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

На днешна дата светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката. Точно преди 57 години на 12 април Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в космоса. Това се случва на 12 април 1961 година 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време) с космическия кораб „Восток“. Гагарин прави една обиколка около Земята. На височина няколко километра той се катапултира и се приземява с парашут, близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. След полета на „Восток 1“ Юрий Алексеевич Гагарин става най-известният човек на планетата. За него са писали всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти. На 26 май Гагарин пристига във Варна и в близост до Пантеона засажда иглолистно дърво. Така той поставя традицията след полет космонавтите да посяват по едно дърво. Сега в Алеята на космонавтите в Морската градина могат да се видят паметни плочи до дърветата на летците освен на Гагарин на Георги Иванов, Валентина Терешкова, Александър Александров, Рукавишников, Титов и други.