На 10 април въздушният контрол на европейската авиация призова за повишено внимание в източно Средиземно море поради очаквани ракетни удари по Сирия в следващите 72 часа.

Ударите с ракети въздух-земя и последващото прекъсване на радио навигацията, ще засегне Източно Средиземно море и област Никозия, се казва в доклада.

Предупреждението на авиационния контрол е отправено и към САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия.

Декларацията на Евроконтрол включва и пространството, контролирано от Дамаск, а в Никозия обхваща остров Кипър и околните води, включени в картата на уебсайта на агенцията.

Повишеното внимание се налага поради риска за търговските превозвачи в конфликтните зони.

Новината е особено тревожна в светлината на последните събития около предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийския град Дума. За атаката беше обвинено сирийското правителство, което отрича да е виновно. По рано тази седмица от Сирия изпратиха официална покана към наблюдателите на ООН да посетят бунтовническия град.

Световната здравна организация (СЗО) поиска „неограничен достъп“ до Дума, за да провери докладите на своите партньори, че повече от 500 човека са били засегнати от химическата атака там.

„Ние всички сме възмутени от чудовищните доклади и снимки от Дума“, заяви Петер Салама. Според СЗО повече от 70 са загиналите след атаката.

„При засегнатите има симптоми на тежко дразнене на лигавиците, дихателна недостатъчност и нарушаване на централната нервна система“, се казва в изявлението на Салама.

Междувременно днес руски генерал заяви, че положението в бившия сирийски опозиционен бастион Източна Гута е "напълно стабилизирано". "Положението в Източна Гута е напълно стабилизирано, бежанците непрекъснато се връщат там, където са живели. Към днешна дата около 60 000 души се завърнаха в домовете си ", каза генерал-лейтенант Виктор Познихир на брифинг в Москва.

Той добави, че организацията за гражданска защита „Белите каски“ е организирала атаката с химически оръжия в Дума, която доведе до призиви за намесата на Запада.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че в течение на 24-48 часа ще реши дали ще използва военна сила срещу сирийските власти заради предполагаемата химическа атака.

Последва извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН, в което трябваше да се потърси решение, което не намали напрежението. Нито едно от предложенията – на Русия и САЩ, за извършване на разследване на място на съобщенията за използвано химическо оръжие, не бе прието поради налагането на вето от руска и американска страна.

Във вторник Русия наложи вето на подкрепеното от САЩ предложение , което би възстановило един Съвместен разследващ механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия и установяване на виновните за тях.

Вашингтон от своя страна блокира руското предложение , свързано с предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовници град Дума.

Боливия, която е непостоянен член на СС на ООН поиска да се свика ново съвещание на Съвета за сигурност, на която да се разисква „ескалацията в на напрежението в реториката за Сирия и заплахата от едностранни действия“.

Според информация на Би Би Си, която не е официално потвърдена от британска страна, премиерът Тереза Мей е заявила, че смята да се присъедини към евентуални военни действия срещу Сирия, дори и без одобрението на парламента.

Заплахата от военна интервенция стана съвсем реална, след като от Вашингтон се чу ясна заплаха.

„Ракетите идват”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп като отговор на предполагаемата химическа атака в Дума и предупреждение към Русия заради подкрепата й за режима на Башар Асад.

„Русия заяви, че ще свали всяка ракета, насочена към Сирия. Приготви се Русия, защото те ще идват и ще бъдат нови и „умни”. Вие не трябваше да бъдете партньори с убиващо с газ животно, което изпитва наслада от убийствата”, пише Тръмп в „Туитър“. Реакцията от Москва не закъсня.

Москва не е привърженик на „туитър-дипломацията“, а разчита на сериозен подход в световните дела, каза по повод заплахата говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Не сме участници в „туитър-дипломация“. Привърженици сме на сериозни подходи“, каза той.

„Както и преди смятаме, че е важно да не се предприемат действия, които могат да навредят на и без това крехката ситуация в Сирия“, подчерта Песков.

Американският президент Доналд Тръмп, който често използва социалната мрежа „Туитър“, за да прави изявленията си, заяви, че руско-американските отношения на този етап са най-лошите в историята и предложи на Русия да спре оръжейната надпревара.

„Нашите отношения с Русия сега са най-лошите, откогато и да било, включително периода на Студената война. За това няма основания“, написа той. „Ние сме необходими на Русия, за да окажем помощ на нейната икономика, което много лесно можем да направим. Нуждаем се от това всички държави да работим заедно. Да спрем оръжейната надпревара“, добави той.

Очевидно този призив нито е достатъчен за успокояване на напрежението, нито е убедителен.

Членовете на НАТО "провеждат активни дипломатически консултации около ситуацията в Сирия", която рязко се изостри след заплахите на САЩ да нанесат удари по тази страни.

Русия призова отделни страни от международната общност да се въздържат от стъпки, които могат да нарушат и без това крехката ситуация в Сирия.

Турция се обяви за разрешаването на създалото се напрежение между Вашингтон и Москва с мирни средства. Това заяви вицепремиерът Бекир Боздаг, който е и говорител на турското правителство.

На журналистически въпрос как ще коментира напрегнатите руско-американски отношения, Боздаг каза: „Проблемите не могат да се решат с военни средства“.

По-рано днес министърът на отбраната Нуретин Джаникли изрази мнение, че вероятният конфликт между РФ и САЩ в Сирия може кардинално за измени обстановката в целия Близък изток. Той призова Русия и САЩ да действат сдържано, а режимът на Башар Асад да прекрати подкрепата си за терористичните организации.

На вниманието на американския президент Доналд Тръмп са предоставени няколко варианта за използване на сила срещу Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума.

Опциите включват нанасянето на ракетни удари по няколко цели в течение на повече от един ден, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на източници в Белия дом.

Тръмп заедно със своите съветници е разгледал плановете за нанасяне на по-жесток удар срещу Сирия, отколкото преди година, когато беше атакувано военно летище в сирийската провинция Хомс. В Белия дом смятат, че идентична силова акция този път няма да има нужното въздействие върху действията на Дамаск. По тази причина вариантите за действия на САЩ предвиждат сценарий за по-разгърната и продължителна операция, уточнява изданието.

В началото на април 2017 г. по заповед на американския президент беше нападнато летището в провинция Хомс, по което бяха изстреляни 59 крилати ракети „Томахоук“. Вашингтон нарече тази операция отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в провинция Идлиб на 4 април същата година.

Ударната група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Хари Труман“ ще тръгне днес от американското пристанище Норфолк, щата Вирджиния, за да патрулира в района на Близкия изток, съобщиха представители на ВМС на САЩ. Самолетоносачът ще бъде придружаван от ракетен крайцер и четири есминеца. На първия етап към тях ще се присъедини и фрегата на ВМС на Германия.

Разгръщането на тази ударна група става на фона на изострянето на ситуацията в Сирия, предизвикана от твърденията за използване на химическо оръжие през почивните дни срещу сирийския град Дума.

Сирийското правителство описа заплахите на американския президент Доналд Тръмп за бомбардиране на страната в отговор на събитията в Дума като „безсмислено покачване” на напрежението, предаде националната новинарска агенция САНА.

„Не сме изненадани от подобно безразсъдно покачване на напрежението предизвикано от режим като този на САЩ, който насърчава и ще продължи да насърчава тероризма в Сирия”, заявиха от външното министерство на Сирия.

След това говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова написа във Фейсбук, че „подобна атака може да застраши важни улики, свързани с предстоящото разследване на предполагаемата химическа атака”.

Пентагонът е готов да предостави опции за удари по Сирия в отговор на предполагаема химическа атака, но САЩ и техните съюзници все още събират информация, каза американският министър на отбраната Джим Матис.

"Ние все още оценяваме разузнавателните данни, нашите и на нашите съюзници, все още работим по този въпрос", каза Матис, когато беше запитан дали е видял достатъчно доказателства, за да обвини режима на президента Башар Асад за предполагаемата химическа атака в Дума.

"Ние сме готови да предоставим военни възможности, ако те са подходящи, когато президентът реши."

Швеция, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, заяви, че е против военни акции срещу Сирия, имайки предвид, че такова действие би било нарушение на международното право.

Напрежението се увеличи поради евентуалната военна ескалация, след като президентът Доналд Тръмп предупреди Русия, че "ще дойдат" ракети в отговор на предполагаема химическа атака в Сирия.

"Това, което сирийският народ иска и от което има нужда, е мир и справедливост, а не по-нататъшни военни ескалации или безнаказаност", каза пред репортери шведският посланик в ООН Олоф Скоог.

"Нека това също да бъде отговор на планираните военни интервенции. Каквото и да се случи сега, трябва да бъде в съответствие с международното право."