Три проекта, свързани с екологичния транспорт - INNOTRANS, HydRU и „Мисия в зелено“, ще представи Академичен клуб „Четири колела“ към Русенския университет на семинар на тема „Иновативни методи в транспорта за опазване на околната среда“. Инициативите са финансирани от фондация „Русе - град на свободния дух“ и фондация „Еконт“. Те ще бъдат представени на 18 април от 13 часа в зала 21 на корпус 20 пред училищни директори, преподаватели и ученици от Русе. 
И трите проекта са насочени към иновативните технологии и материалите, щадящи околната среда. Сред дейностите, които предстоят са: преобразуване на двигател с вътрешно горене на картинг автомобил в такъв с електрическо задвижване, нов прототип на автомобил с водородна клетка и работа с 3D принтер и вакуумни технологии при изработката на детайли на автомобили. Екипите, съставени от ученици, студенти, докторанти и преподаватели, ще работят в новооткрития Център по иновативни технологии в транспорта. 
Най-изявените участници в различните дейности ще имат възможност да участват в отбора HydRU на Русенския университет, който ще участва в традиционния „Шел Екомаратон“ през юни в Лондон.