Голям ротвайлер стресна вчера сутринта охраната и част от учителите в русенското училище „Ангел Кънчев“. Към осем сутринта, когато децата идват за занятия, животното се появило в двора на школото и се разходило с миролюбив вид. Децата веднага го наобиколили и взели да го милват и да го гушкат. В това време охранителят забелязал огромното куче и направо изтръпнал при мисълта, че може да се случи нещо като столичната трагедия отпреди ден, когато именно ратвайлер нахапа зверски първокласник. 
„Първата работа на охранителя била да позвъни незабавно на 112, а веднага след това ми се обади и на мен“, разказа директорът на училището Енчо Енчев. „Хукнах веднага на двора и с другите колеги прибрахме децата в класните стаи. В интерес на истината, 40-50-килограмовото куче беше спокойно, направо кротко. До 2-3 минути пристигна полицейска кола с двама униформени. След като прибрахме децата, се обадих на кмета Пламен Стоилов да му съобщя за инцидента и да го помоля да сезира приюта за безпризорни животни. Десет минути след това дойде колата на приюта. Хвърлиха му гранули, то хапна и послушно тръгна след служителите“, разказа Енчев. 
Малко по-късно директорът разбрал, че ротвайлерът първо минал сутринта през двора на детска градина „Незабравка“, която е непосредствено до училището. „Кучето няма чип, затова не знаем има ли стопанин, дали само е излязло и се е изгубило или пък някой е решил да се освободи от него, като го изпъди навън“, продължи директорът. 
Ротвайлерът временно е настанен в приюта. Управителят д-р Людмил Спасов обясни, че това е мъжко куче на около 2 години. 
„Конкретно този екземпляр не е агресивен, но самата порода няма място на улицата. Това са кучета, които са известни с агресивния си характер. По наредба тези животни трябва да се движат с повод, задължително със собственик зад тях и задължително с намордник. Т.е. това куче не може да се разхожда само“, заяви д-р Спасов.
Според общинските наредби собственикът, ако има такъв, трябва да бъде глобен 100 лв. Ако до седмица никой не потърси кучето в приюта, то ще бъде кастрирано и ще бъде предложено за осиновяване.
А директорът на ОУ „Ангел Кънчев“ Енчо Енчев използва случая да апелира към родители и русенци, които имат кучета за домашни любимци: „Иска ми се да бъдем партньори, а не противници. Нека да спазваме правилата и да не допускаме в дворовете на училищата и на детските градини да се разхождат кучета, особено без стопани. Нека да не предизвикваме опасността и да не рискуваме, а после да се разкайваме горчиво. Този път се разминахме само с уплаха, за щастие дори без паника, но не бива да предизвикваме съдбата. Аз самият имам куче, пекинез, то ми доставя огромна радост - но го разхождам в моя квартал на мястото, което кметът е определил за игри на открито за домашни любимци“.