85,3% от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се повишат драстично глобите за кражба на вода. Това показва национално представително проучване на общественото мнение за  основните политики на МРРБ, извършено през февруари-март от „Екзакта рисърч груп“ сред 1500 българи в 98 населени места, съобщиха от ведомството.
Наскоро министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че санкциите за потребителите, които са се присъединили незаконно към мрежата или не плащат сметките си, ще бъдат увеличени пет пъти. Това ще стане с нов закон за ВиК. За тези, които не плащат и откажат да им бъде монтиран водомер, ще се предвиди възможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности - чрез обществени водоизточници.
Въпреки категоричното си желание за по-строго наказание на кражбите, българите поставят този проблем чак на трето място. На въпрос „Кой според вас е основният проблем на ВиК услугите“, само 16,7% отговарят, че това са кражбите на вода. 21,8% посочват уличните течове, които са постоянен проблем, тъй като за всички ВиК оператори загубите на вода надхвърлят 40%, а тези загуби плащаме всички ние. За други 22,7% най-сериозен проблем е качеството на водата. 
41,6% от участниците в допитването не са готови да плащат за това безценно благо по-висока цена от сегашната. Други 36,2% са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се подобри качеството, а 27,7% ще приемат повишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околната среда.