Магазин за тъй наречените бездимни цигари отвори вчера в Мол Русе българският клон на световния гигант „Филип Морис“. В него се предлага иновативното устройство за нагряване на тютюн IQOS, което постави началото на революция в бранша, съпоставима с тази, която електрическите модели на „Тесла“ предизвикаха в автомобилостроенето.
Русе е шестият град в България, в който се продава IQOS. То е високотехнологична система за прецизно поддържане и контролиране на температурата до 350 градуса, необходима за оптимално нагряване на тютюна, без достигане на температурата на горене. IQOS се използва със специални тютюневи стикове, така че при нагряването им се отделя пара. Поради липсата на изгаряне няма нито дим, нито пепел, а мирисът е много по-слаб в сравнение с традиционното пушене. Зад създаването на системата стоят над 10 години научни изследвания, извършени по международно признати стандарти от над 400 научни експерти в двата научно-изследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур.
„Днес вече близо 5 милиона пълнолетни пушачи по света са избрали да спрат да пушат и да преминат към иновативната технология за нагряване на тютюна, която има потенциала да намали риска в сравнение с тютюнопушенето. Днес и пълнолетните потребители в България вече имат тази възможност“, заяви Джордж Маргонис, генерален мениджър на „Филип Морис България“ при представянето на IQOS в страната. 
„Окуражени сме от силния интерес в България към науката и иновативната технология, която има за цел да намали вредата  не само за пълнолетните потребители, но и за цялото общество. Вярваме, че един ден ще дойде времето, в което новите бездимни алтернативи ще заменят изцяло традиционните цигари“, допълни още той.
България е 32-ата страна от близо 40 в света, в които „Филип Морис“ започна прехода към нов вид тютюнева индустрия.